Пандемията, причинена от COVID-19, нейните последици, както и предизвикателствата пред

...
Пандемията, причинена от COVID-19, нейните последици, както и предизвикателствата пред
Коментари Харесай

Берлинският процес - символ на добрата воля на Западните Балкани

" Пандемията, породена от COVID-19, нейните последствия, както и провокациите пред сигурността трансформираха доста нашия живот, възприятието за предвидимост и концепцията за вероятност и сигурност " - разгласи министър-председателят Стефан Янев. Той добави, че в същото време на провокации, Берлинският развой е посочил потенциала си да устои и да се трансформира в добър образец на споделени полезности и позитивен опит, знак на положителната воля на Западните Балкани да намерят пътя си към обединеното европейско семейство посредством превъзмогване на разликите и създаване на доверие в интерес на техните общества и на Европа като цяло.

 

Изказването си министър-председателят Стефан Янев направи по време на видеоконферентна Среща на върха на Берлинския развой, открита от канцлера на Германия Ангела Меркел.

„ Ние имаме вяра, че европейската вероятност продължава да бъде основен мотор за трансформацията в Западните Балкани “, сподели още министър председателят. 

Германия пое функционалностите на ръководител на Берлинския развой и заявява подготвеност за надграждане на постигнатото от предходните ръководи, като продължи осъществяването на набелязаните за района цели в посока приобщаването му към европейските правила и стандарти.

Пред водачите българският министър председател приветства декларираната воля от страна на Германското председателство да надгражда достиженията на самодейността. По този метод се подсигурява продължаването на напъните за справяне с провокациите и опциите за подсилване на европейската вероятност на Западните Балкани.

Министър-председателят напомни, че през миналата 2020 година, когато България и Република Северна Македония бяха взаимни домакини на Берлинския развой, бяха подписани значими за жителите на района документи -  Декларацията за създаване на районен вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани. Янев добави, че приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство може да бъде реализирано точно посредством районно съдействие, в което са залегнали политики за създаване на доверие, съгласие, подсилване на добросъседските връзки и възстановяване на икономическото и общественото доближаване в района.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР