Пандемията от коронавируса и извънредното положение у нас започна да

...
Пандемията от коронавируса и извънредното положение у нас започна да
Коментари Харесай

Бизнесът почна с фалитите, заплатите тръгнаха надолу

Пандемията от ковид и изключителното състояние у нас стартира да дава своите "резултати ". Фирми започнаха да преразглеждат договорите на своите чиновници и да им понижават заплатите, заяви Lupa.bg.
На много от местата работодателите към този момент понижиха заплатите на своите служащи с 20%, което е единствено стартът на това начинание
"Със сигурност икономическата рецесия ще удари България съществено, само че ние ще се опитаме да задържим своите чиновници и да продължим да действаме на пазара. Трябва да създадем това стесняване на бюджета, с цел да не се постановат по-драстични ограничения. Ако ситуацията бързо се възвърне, несъмнено, заплатите ще бъдат възобновени, а ще има и бонуси. Но на този стадий това е единствено пожелателно ", разяснява шеф на компания, която търгува най-често с Израел с доставка на перилни препарати.
Не по-различно е и ситуацията с дребните търговци, които имат дребни магазинчета за алкохол, цигари и сладки неща. Някои от тях даже започнаха да затварят и да вършат ликвидационна ликвидация на стоката си.
На множеството места в центъра наемите на подобен тип магазинчета са много високи и то за доста дребни пространства - от няколко квадрата, където мъчно можеш да се обърнеш или да влязат повече от двама индивида едновременно.
Спуснатите щори на магазините или отворени, само че безлюдни търговски обекти, вещаят едно - затваряне.
На много от местата означават сериозен спад в оборота. Причината е една - народът купува всеобщо от огромните вериги магазини, където цените на стоките са малко по-ниски, спрямо кварталната бакалия.
Това накара и работодателите да пуснат в неплатен отпуск своите чиновници, до момента в който премине изключителното състояние. Някъде, където могат да си разрешат, пускат служащите е в заплатен отпуск, само че се тормозят, че в случай че пандемията продължи повече време, то тази отпуска ще се изтърколи бързо и на хората няма да им останат дни за отмора през лятото.
Криза има и в складовете за строителни материали, защото на никой не му е до поправки сега, асвон в случай че не е неотложно или не са го стартирали към този момент. На този стадий съветът на икономистите е да се въздържаме от непланирани разноски и да се икономисва за "черни дни ", които напълно скоро ще дойдат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР