Пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентно повишаване на спестяванията

...
Пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентно повишаване на спестяванията
Коментари Харесай

Коронавирусът увеличи спестяванията и сви разходите на европейците

Пандемията от ковид е довела до невиждано повишение на спестяванията на семействата в цяла Европа през второто тримесечие на 2020 година. Това демонстрират последните данни на Евростат, представени от 24 часа. Според тях тази наклонност върви редом с друга – мощно стесняване на разноските за извънредно ползване.
Коефициентът на икономисване на семействата, който демонстрира каква част от приходите на хората се оставят настрани, е стигнал през второто тримесечие на 2020 година до 7% от приходите, което съставлява рекордно нарастване от 3,5 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. От своя страна тези 7 % също са рекордни – толкоз висок дял на спестяванията не е имало даже в разгара на международната финансово-икономическа рецесия през 2008-2009 година Най-високият % спестявания, достиган тогава, е бил близо 4%. По време на възобновяване по-късно постоянно този индикатор е бил даже под нулата.
Рязкото нарастване на спестяванията през второто тримесечие, когато ограниченията за обществена изолираност бяха най-силни, съответствува с внезапното понижаване на разноските за извънредно ползване по същото време. Те са намалели с 1,7% спрямо предходното тримесечие. При тези разноски обаче няма връх - в средата на 2009 година е било много по-страшно и разноските на хората в Европейски Съюз са намалявали с по 4% всяко тримесечие. Данните са междинни за целия Европейски Съюз, само че Евростат към момента не ги е събрал за всички държави-членки.
От тези, за които има информация, най-рязко нарастване на каузи на спестяванията има в Словения, където техният растеж е 7,7 процентни пункта, Полша - 6,8 пункта, и Испания - 6,7 пункта. Най-нисък растеж, само че въпреки всичко позитивен, има в Швеция - 1,1 пункта, Чехия - 2 пункта, и Германия - 2,2 пункта.
Най-голямо понижение на разноските на семействата спрямо първото тримесечие на 2020 година се следи в Италия (-6,4%), Словения (-5,3%) и Испания (-5,2%). От друга страна, в шест страни членки разноските за самостоятелно ползване на семействата се усилват, като най-големият растеж е в Полша (+5,1%) и Чехия (+4,0%). България е измежду страните, за които към момента няма информация. Но данните на Българска народна банка удостоверяват същата наклонност – хората усилват спестяванията си. След като през март станахме очевидци на първи спад на месечна база на новите депозити, т.е. тегленията поради пандемията от ковид бяха повече от импортираните в банките пари, в последните три месеца трендът е противоположен – хората внасят пари в банките, без значение че лихвите по депозитите са на исторически най-ниските си равнища.
През април семействата прибавиха 560 млн. лева към влоговете си, а за май и юни сумите възлязоха надлежно на 142 и 234 млн. лева Общо през второто тримесечие беше регистриран растеж от 936 млн. лева по отношение на 543 млн. лева за първото тримесечие на годината и 643 млн. лева за второто тримесечие на 2019 година В последните 12 месеца популацията у нас е нараснало спестяванията си с 4,17 милиарда лева Ръстът за последните 31 месеца възлиза на 10,7 милиарда лева, което прави близо по 346 млн. лева приблизително на месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР