Пандемията от короанвирус ще доведе до най-големия спад на световните

...
Пандемията от короанвирус ще доведе до най-големия спад на световните
Коментари Харесай

Пандемията ще доведе до рекорден спад на инвестициите в енергийния сектор, предупреди МАЕ

Пандемията от короанвирус ще докара до най-големия спад на международните енергийни вложения в историята. Това обявиха през днешния ден от Международната организация по енергетика (МАЕ), като доабвиха, че понижението ще засегне всеки главен бранш.

В годишния си отчет за световните вложения в енергийния бранш МАЕ показва, че следи невиждано стесняване на вложенията в енергетиката, което е „ зашеметяващо както в мащаба си, по този начин и в скоростта си “.

„ Този исторически спад е извънредно обезпокоителен по доста аргументи “, съобщи изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

„ Това значи изгубени работни места и благоприятни условия през днешния ден, както и загубен енергиен приток, от които може да имаме потребност в бъдеще, когато стопанската система стартира да се възвръща. Забавянето на вложенията в основни технологии за зелена сила  също така  рискува да подкопае по този начин нужният ни преход към по-устойчиви и възобновими енергийни системи “, прибавя той.

Глобални разноски за електрическа енергия ще надминат тези за нефт

Заради пандемията от COVID-19 множеството страни по света затвориха границите си и постановиха строги ограничения, ограничаващи свободата на придвижване на хората и работата на редица бизнеси. Тези карантинни ограничения доведоха до невиждано закъснение на пътуванията по света и се чака да доведат до най-лошият стопански спад от времето на Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век.

В началото на 2020 година от МАЕ обявиха, че международните вложения в енергийния бранш ще набъбнат с към 2%. Днес обаче от организацията предвиждат спад на вложенията от 20% по отношение на предходната година. Това е значи намаляване с близо 400 милиарда $ на годишна база.

 Освен това, основаната в Париж енергийна организация споделя, че спада на търсенето, ниските цени на силата и нарастването на неплатените сметки ще докара до спад на приходите от енергийния бранш за държавните управления и промишлеността от над 1 трилиона $ през 2020 година Петролът дават отговор за по-голямата част от това стесняване,  като МАЕ от мае разясняват, че тази година за първи път световните разноски за нефт ще бъдат по-ниски от тези за електрическа енергия.

„ По-ниски излъчвания, само че по неверните аргументи “

През последните няколко години световният дял на разноските за така наречен „ технологии за чиста сила “, в това число възобновими енергийни източници, възстановяване на успеваемостта, нуклеарна сила и за хващане и предпазване на въглерод, е към една трета от общите разноски, осведомят от MAE.

През 2020 година обаче делът на разноските за технологии за чиста сила ще надмине 40%. Това обаче не би трябвало да обнадеждава екоактивистите, защото в безусловно изражение разноските остават надалеч по-ниски от нужното равнище за ускорение на прехода към зелена сила.  

„ Кризата докара до по-ниски излъчвания, само че по неверните аргументи. Ако желаеме да реализира трайно понижение на въглеродните излъчвания в световен мащаб, би трябвало да има внезапен растеж на вложенията в чиста сила “, споделя Бирол.

Той прибавя, че МЕА ще показа на държавните управления по света насоки и рекомендации за това по какъв начин бързо да основат работни места и да подтикват икономическата интензивност в бранша посредством построяването на по-чисти и устойчиви енергийни системи в идващия си отчет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР