Пандемията от Covid-19 ще приключи след около 20 дни. Това

...
Пандемията от Covid-19 ще приключи след около 20 дни. Това
Коментари Харесай

Макроикономистът Величка Рангелова: Пандемията от Covid-19 ще приключи след около 20 дни

Пандемията от Covid-19 ще завърши след към 20 дни. Това предвижда пред БНР макроикономистът Величка Рангелова - доктор на икономическите науки, някогашен заместник-директор на Национален статистически институт. Тя посочи, че прогнозата ѝ се базира на математически калкулации.

Рангелова беше безапелационна, че съгласно точно статистическо проучване в България пик няма да има и евентуално той е минал по-рано, като към 4,6% от хората са имали досег до ковид и може би сме го изкарали без да го усетим .

"Това са доста положителни данни. Данните за новозаразени, които излизат, очевидно са остатъчни, както в Ухан - новите данни са остатъчни " , уточни тя. Рангелова изясни, че това умозаключение се базира на данни от проучвания на здрави хора в 17 лаборатории.

По думите на макроикономиста моделът на изчисленията ѝ за пандемията е върху данни от СЗО. "Проиграх разнообразни модели и се оказа, че полиномът от втора степен най-добре пасва, а коефициентът е 0,94. Които са статистици знаят, че благонадежден е над 0,3, а този е съвсем еднакъв на 1, което е доста мощна връзка. И се оказа, че до 22 дни в международен мащаб пандемията ще изчезне ", изясни тя.

След съпоставяне с данните от другите страни обаче се е оказало, че всяка страна по друго време ще приключат с пандемията. "Които по-рано са имал пик, както Италия - тя ще завърши по-рано от Испания. Съединени американски щати по-късно пристигнаха, само че все пак те имат ужасно доста проучвания с проби и също вървят след пика, който е бил на 11 април. Само за 10-ина дни понижават от 35 000 нови инфектирани - на 25 хиляди ", сподели Величка Рангелова.

Макроикономистът уточни, че е забавно, че пикът не е в един ден, а няколко дни наред бройките понижават и се качват още веднъж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР