Пандемията от COVID-19 предизвика масов срив на човешкия капитал в

...
Пандемията от COVID-19 предизвика масов срив на човешкия капитал в
Коментари Харесай

Заради пандемията 1 млрд. деца по света имат пропуски като за цяла година обучение в клас

Пандемията от COVID-19 провокира всеобщ срив на човешкия капитал в сериозен миг от живота на младите , нарушвайки развиването на милиони деца и младежи в страните с ниски и междинни приходи. Това сочи първият разбор на данни от целия свят, който изследва индикатори на деца и младежи под 25-годишна възраст все още на настъпване на пандемията.

Докладът, наименуван " Колапс и възобновяване: Как COVID-19 подкопа човешкия капитал и какво може да се направи ", показва първия повсеместен разбор на световни данни за въздействието на пандемията върху младежите в основни стадии на тяхното развиване, а точно: ранно детство (0-5 години), учебна възраст (6-14 години) и юношество и младежка възраст (15-24 години).

Установено е, че днешните студенти могат да изгубят до 10% от бъдещите си доходи заради разтърсванията в образованието в резултат на ковид.

Когнитивният недостиг при днешните дребни деца може да се трансформира в 25% спад в приходите, когато тези деца станат възрастни.
 Вълчев: Затворените учебни заведения са по-опасни за децата от пандемията
Вълчев: Затворените учебни заведения са по-опасни за децата от пандемията

Учебната година стартира присъствено

Отбелязва се, че човешкият капитал - знанията, уменията и здравето, които хората натрупват през живота си - е основен фактор за разгъщане капацитета на хората и разрешава на страните да реализират стабилно възобновяване и мощен предстоящ напредък. Пандемията обаче затвори учебните заведения, закри работни места и наруши действието на доста други системи, които пазят и предизвикват човешкия капитал, като опазване на здравето за майки и деца и професионално образование.

Президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас показва, че затварянето на учебните заведения като част от въвеждането на изключително състояние, както и проблемите в даването на съществени услуги по време на пандемията заплашват да заличат десетилетния прогрес в построяването на човешкия капитал. По негови думи трябват целеленасочени политики, които да извърнат загубите в образованието, нарушеното опазване на здравето и основаване на умения, тъй че да се понижи опцията да страдат цели генерации.

" Държавите би трябвало да начертаят нов курс за по-големи вложения в човешкия капитал, с цел да оказват помощ на своите жители да устоят на припокриващите се опасности от здравни шокове, спорове, невисок стопански напредък и промените в климата, като по този метод се сътвори солидна основа за по-бърз и обективен напредък и непоклатимост ", акцентира той.
 Край на най-дългото Covid затваряне на учебни заведения в света
Край на най-дългото Covid затваряне на учебни заведения в света

Уганда върна децата в класните стаи след две години спиране

Заради пандемията децата в предучилищна възраст в доста страни са изгубили над 34% от усвояването на ранни езикови умения и просветеност, както и над 29% от усвояването на познания по математика спрямо децата на същата възраст преди пандемията. В доста страни, даже след повторното отваряне на учебните заведения, записването в предучилищни форми на обучение не се е възстановило до края на 2021 година, като се отбелязва спад в записванията с над 10% в голям брой страни. По време на пандемията някои деца страдаха и от липса на храна.

Пропуските в ученето на децата в учебна възраст - приблизително 30 дни със затворени учебни заведения, се равняват на 32 дни изгубено образование. Това е по този начин, тъй като затварянето на учебни заведения и неефективните ограничения за отдалечено образование накараха учениците да пропуснат материал и да не помнят това, което към този момент са научили. В страните с ниски и междинни приходи б лизо 1 милиард деца имат пропуски, равняващи се на цяла година присъствено образование. Над 700 милиона възпитаници пък имат пропуски по-големи от година и половина точно поради затварянето на учебните заведения. В резултат на това просветителната беднотия, която беше 57% преди пандемията, се усили в допълнение в тези страни и се допуска, че 70% от 10-годишните деца към този момент не могат да схванат елементарен писмен текст.

Изследването е открило, че COVID-19 е нанесъл тежък удар и на младежката претовареност. 40 милиона души, които щяха да имат работа, в случай че я нямаше пандемията, не бяха заети в края на 2021 година, което утежни младежката безработица. Доходите на младите се свиха с 15% през 2020 година и с 12% през 2021 година Новопостъпващите на пазара на труда с по-ниско обучение пък ще имат 13% по-ниски приходи през първото десетилетие, в което се трудят. Данните от Бразилия, Етиопия, Мексико, Пакистан, Южна Африка и Виетнам демонстрират, че 25% от всички младежи в тези страни не са били нито учещи, нито на пазара на труда през 2021 година
 Във Филипините учениците се връщат в учебно заведение след повече от две години
Във Филипините учениците се връщат в учебно заведение след повече от две години

Това е една от последните страни в света, които възобновиха присъствените занятия

Възможно е да се преодолеят загубите в струпване на човешки капитал, само че тази опция е къса, защото пропуските в ранните стадии на виталния цикъл са склонни да се уголемяват с течение на времето . Без незабавни дейности пандемията може в допълнение да забави напредъка на страните и да задълбочи бедността и неравенството.

Докладът предлага хрумвания за политики, ориентирани към възобновяване на актуалните загуби и попречване на бъдещи такива. Предоставят се и подходи за приоритизиране на тези политики.

В кратковременен проект страните може да поддържат целеви акции за имунизации и изхранване, увеличение на достъпа до предучилищно обучение, в това число посредством разширение на обсега на паричните прехвърляния за уязвими фамилии. За децата в учебна възраст би трябвало да се подсигурява, че учебните заведения ще останат отворени, като се усили времето за образование. Трябва също по този начин да се оценят равнищата на наученото от учениците, като образователните стратегии се преустроят по този начин, че да засилят възприемането и затвърждаването на съществени знания. За младежите може да се вкара поддръжка за приспособено образование, ходатайство при работа, стратегии за предприемачество и нови начинания, насочени към работната мощ.

В по-дългосрочен проект страните би трябвало да изградят гъвкави, устойчиви и адаптивни системи на опазване на здравето, обучение и обществена отбрана, които да бъдат по-добре готови и способни да реагират на сегашни или бъдещи разтърсвания, отбелязва се в отчета.

Хората под 25 години през днешния ден - т.е. тези, които са най-засегнати от ерозията на човешкия капитал - ще съставляват повече от 90% от работната мощ през 2050 година, пресмята Норберт Шади, основен икономист за човешкото развиване в Световна банка и водещ създател на отчета. По негови думи смекчаването на въздействието на пандемията върху младите и вложенията в тяхното бъдеще би трябвало да станат главен приоритет на държавните управления. В противоположен случай ще се следят голям брой изгубени генерации.

Финансирането на Световната банка в отговор на пандемията доближи 72,8 милиарда щатски $ сред април 2020 година и юни 2022 година, в това число 37,6 милиарда щатски $ от Международната банка за възобновяване и развиване и 35,1 милиарда щатски $ от Международната асоциация за развиване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР