Пандемията изкара на преден план още по-ясно необходимостта от дигитална

...
Пандемията изкара на преден план още по-ясно необходимостта от дигитална
Коментари Харесай

Най-големите рекламни агенции, които не са част от група

Пандемията изкара на напред във времето още по-ясно нуждата от цифрова реклама както за рекламодателите, по този начин и за организациите. Затова огромна част от тях концентрираха напъните и експертизата си точно в онлайн каналите. Ако през 2020 година главно цифрови организации регистрираха растеж в приходите си, единствено година по-късно съвсем всички компании в класацията записват нарастване. Повечето от тях са единомислещи, че то се дължи точно на засиления интерес и повече вложения в онлайн реклама. Затова от ден на ден се и размива понятието цифрова организация, тъй като към този момент всички информационни компании оферират такива услуги. Така в тазгодишната ранглиста приходите на организациите, които не са част от информационна група, нарастват с близо 37% и доближават 203.7 млн. лева
Лидерите в класацията
Отново преди всичко с огромна преднина застава Httpool Bulgaria с нарастване на приходите от близо 37% до 88 млн. лева Компанията се отличава от останалите в класацията, тъй като е формален сътрудник за продажба на реклама в България и района на най-големите цифрови платформи, измежду които Фейсбук, Instagram, Spotify, TikTok, Snapchat, Twitter, Turbine Announces, а към този момент и Reddit. Така клиенти на Httpool Bulgaria са освен рекламодатели, а и рекламни организации, а оборотите й включват вложенията в онлайн платформите. " Разширяването на бизнеса на клиентите ни зад граница и новите световни партньорства обуславят растежа на бизнеса ни ", разяснява Венцислав Костов, ръководещ шеф на организацията.

На второ място с двоен растеж в приходите за 2021 година е цифровата организация Verto Digital. Тя регистрира 15 млн. лева доходи, като работи главно с клиенти на непознати пазари. " В нашия екип влагаме в услуги и процеси, които да ни разрешават да зареждаме и автоматизираме процесите в софтуерните платформи ", споделя създателят на организацията Зоран Арсовски.

С двуцифрен растеж в приходите са и организациите на трето и четвърто място - Perfomalis и Digital ID, които регистрират надлежно доходи за 2021 година 9.7 и 8.4 млн. лева Следвани са от " РА Киви " с 8.2 млн. лева доходи за 2021 година и един от дребното спадове в класацията - с 3.4%.
Реклама
Клиенти на непознати пазари и предлагането на спомагателни услуги са главните аргументи за растежа с близо 20% в приходите на Netpeak до 7.2 млн. лева " Продължаваме да развиваме услуги като копирайтинг, линкбилдинг, CRM, LinkedIn маркетинг и конфигурация на автоматизации за обработка на лийдове. През 2021 година подновихме партньорството ни с платформата за бизнес телефония и marketing performance Ringostat и се включвам като съосновател на Ringostat Bulgaria ", разяснява изпълнителният шеф на Netpeak Генадий Воробьов.

Без смяна в приходите от 5.8 млн. лева за 2021 година остават от Brand New Ideas, следвани от към момента единствената българска организация с отличие от фестивала в Кан - McCann Sofia, сложена на 8-о място. Тя регистрира забележителен растеж в приходите - над 76% за 2021 година, достигайки 4.5 млн. лева, което по думите на ръководещия сътрудник Десислава Олованова се дължи на възобновяване на бюджетите за маркетинг, прибавянето на нови клиенти в портфолиото на организацията и разширение на услугите в посока медия пазаруване и обмисляне.

На девето място се класира друга самостоятелна креативна организация - Noble Graphics, която тази година завоюва оценката " Медийна организация на годината " на фестивала ФАРА. Компанията регистрира постоянен растеж в приходите с над 9% през 2021 година до 4.4 млн. лева

Десети в класацията са Xplora с оборот за интервала 4.2 млн. лева, или близо 14% повече на годишна база, което се дължи на нарастване на маркетинг бюджетите за цифрова реклама, нови клиенти и предложение на консултантски услуги.
Реклама
Без смяна в приходите от 4.2 млн. лева е компанията designboard, а след нея на 12-о място се подрежда организацията New Moment с обороти 3.7 млн. лева, което съставлява спад с 5.4% на годишна база. Компанията обнови екипа си и по думите на ръководещия шеф Костадин Крантев 2022 година е мощна година за бизнеса им. " Само за месец направихме повече събития и директни акции, в сравнение с бяхме правили за последните 2-3 години общо ", добавя той.

С близо 60% растеж в приходите за 2021 година до 3.6 млн. лева Mediapost Hit Mail Bulgaria заемат 13-о място в класацията, следвани от Brigada&Co., чийто бизнес пораства три пъти през 2021 година до 3.1 млн. лева
Втората половина на класацията
Увеличение на портфолиото от клиенти и реализирането на акции на пазари от Балканите, Румъния и Гърция са аргументите от Telentmedia да регистрират съвсем троен растеж на приходите до 3 млн. лева Агенцията е профилирана в инфлуенс маркетинг и основаване на видеа и заема 15-о място в класацията, следвана от цифровата организация Hop Online.

Увеличение на вложенията в онлайн реклама и разгръщане на портфолиото с клиенти главно на непознати пазари водят до близо 75% растеж в приходите на NEXT-DC до 2.7 млн. лева На 18-о място с растеж 64% попада организацията eDesign, която също гледа към партньорства с интернационалните клиенти. Те носят на бизнеса 2 млн. лева през 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР