„Пандемията драматично подрони доверието между гражданите и държавите в сферата

...
„Пандемията драматично подрони доверието между гражданите и държавите в сферата
Коментари Харесай

Иво Христов: Маските, локдауните и поредните дози ваксини са новост, но не са нормалност


„ Пандемията трагично подрони доверието сред жителите и страните в областта на здравето. Милиони европейци се тревожат дали здравето не е мотив за трайно ограничение на права. Всички си задаваме въпроса къде свършва грижата за здравето и къде стартира злоупотребата със страха, тъй като заболяванията са разход за обществените системи, само че и рентабилен бизнес за корпорациите. “

Това съобщи българският евродепутат Иво Христов по време на спор на тематика „ Европейски център за профилактика и надзор върху болесттите – съществени трансгранични закани за здравето “, който се организира в границите на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург.

„ Европейският здравен съюз е предназначен да вкара механизми за координация и взаимност в предварителната защита и ръководството на рецесии. Здравната взаимност допуска жителите – небогати и богати, поданици на коя да е страна от Съюза – да могат да разчитат на удовлетворяващи грижи за здравето си “, сподели още Христов, който е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).

Българският евродепутат изрази безапелационната си поддръжка равният достъп до лекуване да е водещата концепция в Регламента за сериозните трансгранични закани за здравето.

„ Новата нормалност “ не е тази на маските, локдауните и следващите дози ваксини. Това е оригиналност, само че не нормалност. Новата нормалност би трябвало да се основава на транспарантна лекарствена политика и ценообразуване. На достоверната научна информация, здравната просветеност, осъзнатата персонална отговорност и солидарността “, съобщи още Иво Христов.

На свое съвещание през месец юли Съветът реализира единодушие по планове за оферти за усилване на ролята на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) и за изменение на законодателството на Европейски Съюз по отношение на трансграничните закани за здравето.

ECDC е организация на Европейски Съюз, която подкрепя Европейски Съюз в битката със заразните заболявания. Регламентът по отношение на трансграничните закани за здравето има за цел да се подсигурява съгласуван отговор на заканите от заразни заболявания, а също по този начин и на заканите от химически, биологичен и екологичен генезис.

Преразглеждането на законодателството по отношение на трансграничните закани за здравето планува правенето на проект на Европейски Съюз за здравни рецесии и пандемии, в това число разпореждания по отношение на обмена на информация, ранното предизвестие и ръководството на риска. Съгласно плануваните нови правила Комисията може да признава съществуването на изключителна обстановка в региона на публичното здраве на нивото на Европейски Съюз, с което да задейства механизми за мониторинг на дефицита на лекарствени артикули или да задейства поддръжката от ECDC.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР