Пандемия и политика - това са двете основни и преплетени

...
Пандемия и политика - това са двете основни и преплетени
Коментари Харесай

Най-важното от уикенда: Зеленият сертификат остава, учениците в клас поне след седмица

Пандемия и политика - това са двете съществени и преплетени тематики в България в разгара на четвъртата вълна от ковид и две седмици преди изборите за парламент и президент.

С ограниченията против пандемията, а и на техен тил, постоянно се прави политика, и то в такава степен, че те станаха тематика номер едно на предизборната акция.

През уикенда министрите от служебния кабинет бяха главно в пояснителен режим. Центърът на София беше блокиран от митинг против зелените документи с присъединяване на политически партии. От ГЕРБ, наподобява, видяха свободна ниша на другия полюс и на няколко гласа заговориха за твърда ръка. Експремиерът Борисов разгласи съперниците за нерешителни и слаби и сподели, че на мястото на ръководещите би въвел локдаун още преди две седмици. А някогашният здравен министър Мирослав Ненков взе да подсказва на служебното държавно управление да направи имунизацията наложителна.

Междувременно броят на изцяло имунизираните се усили и доближи 1.508 млн. души. В болница към 30 октомври бяха 7880 души, от които 685 - в интензивни отделения.

В ранните часове на неделя страната се върна към астрономическото време. КОЙ КАКВО КАЗА Стойчо Кацаров: Зеленият документ ще се изисква, до момента в който заболеваемостта стигне естествени равнища Изискването за зелен документ би трябвало да остане, до момента в който страната се завърне в зелената зона по заболеваемост, съобщи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров пред БНР. Зелена зона значи под 100 инфектирани на 100 000 души за 14-дневен интервал. По думите му локдаунът не взема решение казуса с пандемията, а го отсрочва. Ваксинацията е единственият път да излезем от най-тежката коронавирус вълна до момента, сподели Кацаров. Броят на инфектираните в този момент е с 25% по-висок от която и да е от предходните талази и това слага на огромно тестване здравната система.

Още при въвеждането на новите ограничения здравният министър си остави малка врата, че в случай че зеленият документ не проработи и заболеваемостта се усили дотолкоз, че да бъдат запълнени всички кревати за коронавирус пациенти, ще се наложи да се вкара локдаун. Министърът удостовери това и в петък на среша с дипломатическия корпус. Дори и да се стигне до локдаун обаче, това ще е след изборите за президент и парламент. Гълъб Донев: Работодателите нямат право да задължават чиновниците да се имунизират Работодателите нямат право да отстраняват от работа чиновници, тъй като са неимунизирани, нито да ги задължават да се имунизират. Това изясни пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев. В Инспекцията по труда към този момент има подадени сигнали за сходни случаи. " Може обаче работодателят да вкара някакви ограничения, където има скупчване на по-голям брой личен състав, с които да подсигурява, че има безвредна среда на работа, и да бъде обезпечено здравето на служащите и чиновниците ", сподели министърът.

Гълъб Донев изясни още, че чиновници, които нямат документ, а работят на място, където той се изисква, могат да употребяват 90 дни заплатен или неплатен отпуск. Мярката 60:40 ще продължи да се ползва до края на годината. При въвеждане на локдаун не се плануват нови обществени ограничения, сподели той. Николай Денков: Учениците от 1-ви до 4-ти клас в класните стаи най-рано след 8 ноември Учениците от първи до четвърти клас няма да учат присъствено по-рано от 8 ноември, разгласи министърът на образованието проф. Николай Денков в изявление за бТВ. " Те ще се върнат в учебно заведение, когато осигурим оптимално среда с безвредни учители и тестване на децата. В момента обсъждаме и двата разновидността - единият, при който тестванията се вършат от родителите, само че търсейки някакви гаранции, че пробата е меродавен. И другият вид - с учителите, тъй че да се случват нещата в класната стая. В момента, в който проработи системата, и забележим, че работи с първи до четвърти клас, незабавно ще пристъпим към идната серия възпитаници ", изясни министър Денков. По думите му няма избор освен това равнище на заболеваемост. Цветозар Томов: Заради мощната вълна са нужни още ограничения за метода на гласоподаване Заради мощната коронавирус вълна са нужни още ограничения за метода на гласоподаване на хората. Карантинираните и изолирани жители са доста и съществува терзанието дали мобилните урни ще са задоволително. Това разяснява Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК и представител на комисията, пред БНР.

Той сподели също, че е " твърдо срещу решението за преброяване на разписките от машините за гласоподаване, защото това основава риск за изборния развой ". Уточни, че не е участвал на съвещанието, когато е признато въпросната процедура да бъде вписана в методическите инструкции за машинното гласоподаване на изборите, и би призовал сътрудниците си в ЦИК да анулират това решение, защото обезсмисля машинното гласоподаване. " Получава се парадокс - хвърляме пари да въведем машинен избор, а се връщаме към технология на инспекция на резултат с ръчно преброяване ", сподели Томов. Той беше безапелационен, че съгласно Изборния кодекс предпочитан ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден.

Според него основанието за преброяване на контролните разписки може да бъде обвързвано единствено с безпокойство от внедряване на злотворен програмен продукт в машините. За инспекция на тази догадка обаче е задоволително да се направи извадка за контролна инспекция. ЦИТАТИ
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Свят 3 Градове 1 Икономика 2 Места 3 Ритейл 1 Места 2 Здравеопазване 3 Ритейл " Ако и този път се провалим и не успеем да съставим държавно управление и не се случи смяната, мисля, че няма смисъл да вземам участие повече в политиката. Нека да забележим по какъв начин ще мине акцията и по какъв начин ще продължим напред. " Ива Митева , ръководител на 46-ото Народно заседание, пред " Нова телевизия " " Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се показва в заплащането на санкция, само че аз нямах чувството, че върша нещо неверно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни условия по конституция, и морално не се усещам отговорен. " Кирил Петков , съпредседател на " Продължаваме промяната ", пред бТВ, във връзка проблема с двойното му поданство и решението на Конституционен съд по този въпрос " България би трябвало да може да се държи като огромна страна. Бункерното мислене, в което би трябвало да се затворим и да бъдем затиснати, е мисленето, в което фигури като тази на Делян Пеевски могат умерено да си разиграват коня. Решението на Конституционния съд е такова, каквото е, и чест му прави на Кирил Петков, че ще го одобри. " Христо Иванов , съпредседател на " Демократична България ", пред бТВ
ОЩЕ НОВИНИ Достъпът до медикаменти по здравна каса е обезпечен за идващите две седмици Българският фармацевтичен съюз подписа под изискване анекса към контракта с НЗОК, с което се подсигурява достъпът до медикаменти на жителите. Съюзът дава две седмици период на здравната каса, с цел да одобри меморандума му с претенции за по-справедливо възнаграждение при обслужване на предписания към здравна каса. Сега фармацевтите получават по два лв. на рецепта, само че желаят сумата да нарасне на четири лв.. Аргументът е, че 75% от лекарствените артикули, които оферират в аптеките, са такива, които се отпускат по каса, и това ощетява притежателите на аптеки. Фармацевтите упорстват да получават и по 10 лв. за обслужване на коронавирус рецепта като самопризнание, че работят на първа линия. Освен това упорстват за промени в здравно-информационната система, която в този момент позволява неточности от страна на персоналните лекари, а следователно обслужената рецепта не се покрива от здравната каса и остава за сметка на аптеките. От фармацевтичния съюз желаят оставката на шефа на здравната каса професор Петко Салчев, която беше поискана и от Българския лекарски съюз. Американското разузнаване: Произходът на COVID-19 може в никакъв случай да не се откри Произходът на COVID-19 може в никакъв случай да не се откри. Това стана ясно от публикуването на по-пълна версия на отчета на американското разузнаване за произхода на вируса, който администрацията на Джо Байдън в началото популяризира в края на август. Четири организации от американската разследваща общественост считат с ниска степен на убеденост, че вирусът е бил в началото предаден от животно на човек, а пета организация счита с умерена степен на убеденост, че първата човешка болест е резултат от лабораторен случай, евентуално обвързван с опити или с боравене с животни в Уханския институт по вирусология, се споделя в документа. Докладът отхвърля догатките, че коронавирусът е умислен като биологично оръжие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР