Паметта на нашите герои ни задължава да отговорим на въпросите

...
Паметта на нашите герои ни задължава да отговорим на въпросите
Коментари Харесай

Желязков в Панагюрище: Да отговорим защо не сме единни и не изграждаме, а пилеем

Паметта на нашите герои ни задължава да отговорим на въпросите - за какво не можем да бъдем единни, за какво вместо да построяваме, пилеем.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на Националния протест - заря в Панагюрище във връзка 147-та годишнина от Априлското въстание, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание.

В тези сложни времена, които изискват решения, ние сме длъжни да отговорим на въпроса за какво не можем да бъдем единни , изискуем го на себе си, само че и на нашите герои, които ни сочат пътя в тъмнината, от която би трябвало да излезем, мъчно, само че заедно, акцентира Желязков.

Той уточни, че през днешния ден мъчно надмогваме егоизма на сегашното, мъчно съумяваме да разбираем за какво вместо да построяваме, ние пилеем - време, запаси, очаквания.
 Копривщица празнува 147 години от Априлското въстание
Копривщица празнува 147 години от Априлското въстание

Във възрожденския град се организира обичайна възстановка на събитията

Днес, когато почитаме паметта на героите на Априлската епопея, безкористно отишли по пътя на Голгота, с цел да пренесат в името на Родината, в името на свободата и в името на бъдещата почтена държавност своя живот, ние изискуем респект към това възприятие, което ги е водило и това е любовта към Отечеството , към околните, към фантазиите, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Желязков уточни, че в летописа на славната българска история има доста значими дати, въстания, протести, съзаклятия, извоювани борби и войни, само че има едно събитие, което заслужава и носи името Епопея. Защото пролетта на 1876 година се трансформира в еманация на българския дух, на българската горделивост, чест и достолепие, добави той.

147 години ни разделят от онази дата, когато Панагюрище, Перущица, Батак, Брацигово, Копривщица, Клисура от селища на географската карта се трансфораха в знаци на въстаналия български дух, на българската горделивост, напомни Росен Желязков. И през днешния ден ние се опитваме да изкачим този връх, върхът на Епопеята, и все не съумяваме да го стигнем, не съумяваме, тъй като като че ли не съумяваме да се вгледаме в себе си и да забележим това, което в забързания съвременен свят ни кара да не виждаме по-далеч от сегашното, да не мечтаем за бъдещето по този начин, както са мечтаели тези герои през кървавата пролет на 1876 година, добави той.
 Снимка 616470
Източник:

На Националния протест - заря с лово произнесе и кметът на Панагюрище Никола Белишки. Н а тържественото честване участваха народни представители, регионалният шеф и представители на Българската православна черква и локалната власт, както и доста жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР