Паметникът на Съветската армия в София принадлежи единствено на Музея

...
Паметникът на Съветската армия в София принадлежи единствено на Музея
Коментари Харесай

Васко Терзиев: Съветският паметник принадлежи само на соцмузея

Паметникът на Съветската войска в София принадлежи само на Музея на социалистическото изкуство, където би трябвало да продължи живота си като част от образователната стратегия по история. Това написа в своя профил във Facebook претендентът за кмет на столицата Васил Терзиев. Той е повдигнат от " Продължаваме Промяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ) и " Спаси София ", подсилен и от " Екипът на София ". 

" Колкото и палаткови лагери в негова отбрана да бъдат проведени начело, истината е една и тя би трябвало да се знае от всички български жители - този монумент символизира една историческа лъжа ", счита Терзиев. Според него полемиката за мястото на паметника е потребна, тъй като дава опция тематиката за историческото руско въздействие върху политическия и публичен живот в България да бъде правдиво показана на поколенията. " Но тематиката къде е мястото на този монумент не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София ", написа претендентът за кмет. 

" Колкото и да ми се желае структурата да бъде отстранена още на следващия ден, се постанова да се съобразим с техническите условия за тази интервенция ", показва Терзиев. " Може би доста хора не си дават сметка, само че този монумент действително съставлява тонове бетон и метал, които би трябвало да бъдат отстранени по сигурен метод, тъй че никой да не пострада ", написа още той. 

" Относно терена към бъдещия някогашен монумент, решението ще бъде взето от всички жители на столицата. Това място би трябвало да е част от българската историческа памет, а съответният му тип следва да е резултат от необятна социална полемика измежду столичани. Какво желаеме да забележим там, какво си представяме да вършим в това пространство - ще кажем всички ние ", разяснява Терзиев. " Ще провеждам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали руски знаци от градската си среда, с цел да разберем в какво са трансформирали освободените терени по-късно и какво символизират те в сегашния миг ", написа Васил Терзиев.

В петък стана ясно, че Областната администрация на София-град не може да се ангажира с съответен период в границите на тази година за завършване на преместването на паметника. „ Левицата! “ направи палатков лагер против премахването на Паметника на Съветската войска в сряда, а вечерта същия ден представители на „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “ също пристигнаха пред паметника.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР