Паметникът на съветската армия се оказа ябълката на раздора и

...
Паметникът на съветската армия се оказа ябълката на раздора и
Коментари Харесай

Паметникът на съветската армия: Ябълка на раздора за българи срещу българи

Паметникът на руската войска се оказа ябълката на раздора и изправи едни против други българските жители, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Защитниците на Паметника на руската войска скандират " Соросоиди " и " Фашисти ", наричайки провокатори събралите се хора, които желаят монументът да бъде демонтиран час по-скоро. От своя страна определящите се като представители на демократичната общественост в България крещят " Червени отпадъци ".

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи пред публицистите, че дружно с негови сътрудници е бил по-рано през днешния ден, към 11 ч., пред Паметника на руската войска, откакто са били известени, че текат някакви дейности. " Заместник-областият шеф беше отвътре на оградата, ние бяхме от външната страна. Полицията ни оказа подпомагане да влезем до оградата и през входа, където и предишният път влизахме. Заместик-областният шеф сподели, че нямаме право да влизаме, единствено той има право на достъп ", изясни той.


По думите на Свиленски шеф на дирекция в регионалната администрация се е хвърлил върху оградата, тя се е стоварва върху него. " Нарани ми ръката. Не е сериозна контузията – лека телесна щета. Подал съм тъжба в полицията, извадил съм здравно, оттук насетне този човек, за мен към този момент незнаен, за полицията, допускам, е прочут, ще си понесе съответните отговорности ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.


Темата разяснява и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание. " Човек от регионалната администрация е бутнал оградата към паметника на Съветската войска съзнателно и силово върху Георги Свиленски, и в този момент той е с разрязана ръка. Той се намира в болница ИСУЛ и лекарите взимат ограничения ", изясни Нинова.


" В момента пред Паметника на руската войска бият депутати. Мои депутати се намират в болница сега със сцепени ръце, и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на руската войска. Нашата е, че всеки монумент е парченце от историята на България ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Тя акцентира, че правото на независимост и мнение е потъпкано. " Разрушавайки монументи, рушите историята ", сподели още Корнелия Нинова.


Тя се обърна към ГЕРБ и ПП-ДБ. " Областната администрация и болшинството в София са техни. Спрете! Такова разделяне и ненавист, което стигна до пердах, е ваша виновност ", добави Нинова.

По-рано сутринта стартира действителния ремонт на Паметника на руската войска, откакто тази заран регионалният шеф на София Варя Тодева дойде на място, с цел да заяви, че първо ще бъде доизградено скелето към монумента. В същото време на място дойде и Мая Манолова от „ Левицата “, която съобщи, че подхванатите дейности са противозаконни.


„ Зад гърба на жителите централната сглобка и локалната такава стартират дейности по побутване на паметника на руската войска. Следим изявите по медиите. Каза се, че следва социална поръчка, с цел да се реши кой да реализира демонтажа на паметника. Без да са известени жителите, регионалната администрация взема решение да го демонтира. Тези дейности са противозаконни и ние ще ги апелираме ”, съобщи тя.


Ивайло Чорбов, депутат от “Възраждане ”, също дойде на място и изрази противоречие с демонтирането на паметника. „ Ние се отхвърляме от историята си и я затриваме ”, сподели той.

БГНЕС напомня, че паметникът ще бъде демонтиран първо от най-високите фигури. После всичко ще бъде сортирано и разказано на място. Планираме социална поръчка за самата реституция, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който сега се обследва, заяви тази заран регионалният шеф на София Варя Тодева. Основната причина за разцепването на краката на боеца е, че едно време, когато паметникът е инсталиран, са наляли бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отпливката, изясни скулпторът Марин Марков.

Според направеното проучване, паметникът не е ремонтиран от 70 години. Това постанова незабавен ремонт, пренасяне и реституция. " Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители ", оповестиха от Областната администрация в края на предходната седмица.

Реставрацията на монумента ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.

Следобед Българска социалистическа партия и всички хора, които вземат участие в митинга на социалистите против демонтирането на Паметника на руската войска, блокираха Орлов мост. На място има засилено полицейско наличие. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР