Паметник на юристите-спасители на българските евреи да бъде издигнат в

...
Паметник на юристите-спасители на българските евреи да бъде издигнат в
Коментари Харесай

Паметник на юристите-спасители на българските евреи издигат в София

Паметник на юристите-спасители на българските евреи да бъде повдигнат в София във връзка 80-годишнината от спасяването от Холокоста. Това ще обсъдят общинските съветници на идното си съвещание в четвъртък. Вносители са част от юристите в локалния парламент – ръководителят Георги Георгиев и съветниците Ботьо Ботев, Диана Тонова, Михаил Петров, Карлос Контрера и Методи Лалов.

„ Значителна част от българското общество, застава в отбрана на своите сънародници евреи - Българска православна черква, професионални гилдии, обособени лица, в името на всемирен правила. Особена роля в това заемат българските адвокати. Много съдии, прокурори и други магистрати в свое персонално и професионално качество, постоянно рискувайки позициите, които заемат, застават в отбрана на еврейското население, като се афишират срещу антиеврейското законодателство и подготвяната депортация. “, показват още вносителите.

Скулптор на творбата е Красимир Ангелов, а архитектурната част е направена от арх. Станислав Константинов. Паметникът ще бъде повдигнат в регион „ Възраждане “.

Местният парламент ще прегледа и предлагането за слагане на паметна плоча в чест на 130-годишнината от основаването на Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на фасадата на постройката, на ул. „ Будапеща " № 1./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР