Паметник на полковник Стефан Илиев (1869 - 1917) – легендарен

...
Паметник на полковник Стефан Илиев (1869 - 1917) – легендарен
Коментари Харесай

Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник

Паметник на полковник Стефан Илиев (1869 - 1917) – именит пълководец на 15-и пехотен Ломски полк, беше тържествено открит през днешния ден, 29 юни, на площад „ Възраждане “ в гр. Белоградчик.

„ Полковник Стефан Илиев принадлежи към това потомство наши военачалници, което построи крепко темелите на Българската войска като институция и което освен изнесе на плещите си войните за национално обединяване, само че и постави костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна респект към нашите велики пълководци е заветен дълг на всяка нация. Днес Вие, жителите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и цивилен дълг към паметта на един заслужен български офицер и пълководец. Един от тези, които командваха „ След мен, момчета “, давайки персонален образец пред своите бойци по какъв начин се води война и мре за националния блян “, се показва в приветствения адрес на министъра на защитата Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик.

„ Това е следващият знак на неувяхващата българска бойна популярност, който уповавам се ще се трансформира освен в място за поклонение и благодарност, само че и в средище за военно-патриотичното образование на подрастващите генерации “, се споделя още в обръщението.

Сн. МО

Паметникът на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където в миналото е бил ситуиран 15-и пехотен Ломски полк, е вторият в страната. Негов създател е скулпторът Светлин Николаев. Министерството на защитата напълно финансира построяването на този боен мемориал с финансови средства в размер на 10 800 лева

Представиха галерия с макети на български архитектурни монументи

На церемонията по откриването на паметника участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, кметът на Белоградчик Борис Николов и роднини на полковник Стефан Илиев. Бяха поднесени венци от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската войска от времето на войните за национално обединяване. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 година в разгара на Първата международна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат присъединяване в героичната Чеганска интервенция от август 1916 година Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 година командирът на 15-и полк умира, повеждайки своите бойци в контраофанзива при връх „ Червената стена “ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български пълководец е заровено в двора на църквата „ Св. Благовещение “ в гр. Прилеп. На гроба му е повдигнат прелестен монумент от мрамор, направен от негови бойци. След края на войната обаче паметникът е опустошен.

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на цялостна давност. Днес за делото му припомнят единствено една улица в Лом и негов монумент в с. Василовци, Ломско, повдигнат със спомоществователството на видния филантроп професор Иван Гавраилов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР