Паметник на културата, емблематична сграда в центъра на София –

...
Паметник на културата, емблематична сграда в центъра на София –
Коментари Харесай

Столичният Гранд-хотел България е затънал в разруха

Паметник на културата, емблематична постройка в центъра на София – „ Гранд хотел България ” е с изпочупени, мръсни прозорци, заседнал в отпадъци и съсипия. И по този начин е от няколко години, без изгледи най-малко скоро нещо да се промени. Архитекти споделят, че в случай че постройката продължи да се разрушава, няма да мине доста време, до момента в който се срине дефинитивно и на нейно място не изникне следващият небостъргач.

През 2016 година хотелът, който преди време е измежду най-луксозните хотели в България, е продаден от Дарина Павлова, по-точно от офшорки, регистрирани в Лихтенщайн и в американския щат Вирджиния, на „ Софсток Инвест ” на предприемача Мирослав Печев, прочут като Миро Лавацата, пише „ Уикенд “.

Новият притежател дава изказвания, че ще развива хотела, като резервира фасадата и направи реорганизация на постройката. Само че до момента не е забит даже един гвоздей. Напротив, прословутата кафе-сладкарница е в плачевен тип, разрушена и превърната в развалина, евентуално не по-различно, а може да е и по-зле, е положението на ресторанта с овалното стълбище, залите и хотелските стаи.

Според Търговския указател хотелът от „ Софсток Инвест ” е минал към „ Гранд хотел България-2016 ”, като компанията е още веднъж на Печев. Единственият документ, обвързван с тази компания, който се открива в Търговския указател, е, че през 2022 година е получено позволение за ров и избавително археологическо изследване, свързани с изместване на топлопровод. Издадена е виза за планиране на под земята трафопост в празния терен зад хотела.

Според документа оборудването ще се намира в сутерена на нова 5-етажна постройка, за която също е издадена виза да се проектира в празния сектор, който е до зала „ България ” на ул. „ Аксаков ”. Съседната едноетажна постройка пък е планувано да се надстрои с още 4 етажа. Две години по-късно дупката си е все по този начин празна, оградена с железни панели, а тогавашната горделивост на София – комплексът „ Гранд хотел България ” продължава да се разпада.

Мераците на Мирослав Печев да надстрои „ Гранд хотел България ”, незабавно откакто го купува, провокират публичен скандал. Въпреки че постройката е монумент на културата, е оповестено, че се възнамерява основната фасада откъм бул. „ Цар Освободител “ да се вдигне с още етажи, в които да има жилища за продажба. Ниската част също щяла да се надстроява и да се трансформира в МОЛ.

След бурни диспути този план е отритнат. Експерти тогава пишат, че „ Всяко надстрояване, смяна или разрушение на скъпите мостри от нашето минало, какъвто несъмнено е комплекс „ България “, е демонстрация на пренебрежение към нашето минало, българската просвета и въобще – общочовешкото завещание. ”

Компанията на Мирослав Печев „ Гранд Хотел България 2016 ”, както се вижда от документа в Търговския указател, още не се е изцяло отказала да строи край историческата постройка. Така или другояче градежът би трябвало да се съгласува с Министерството на културата, тъй като хотелът е монумент на културата.

Бизнесменът Мирослав Печев преди време е значима фигура в Централен комитет на ДКМС. Той е и измежду най-близките другари на Цветан Цветанов, споделят осведомени. Печев има разнообразни бизнес инициативи, само че е най-известен като вносител на кафе „ Лаваца ”. Собственик е и на „ Парк хотел Витоша ” в Студентския град, а източниците ни от Министерство на вътрешните работи допълват, че това е обичаното място за публични и неофициални срещи на видни дансаджии.

В този хотел преди време си вършат сбирки и приятелите от по този начин наречения кръг „ Щангата ”, в който влизат Цветан Цветанов, някогашният началник на ГДБОП Станимир Флоров, консулът в Санкт Петербург и някогашен началник на НСО Ангел Антонов, някогашният шефът на регионалното ръководство на Министерство на вътрешните работи – София Николай Николов – Щангата. Прякорът Щангата е даден на Николов, тъй като на млади години тренира щанги и е състудент на Цветан Цветанов във ВИФ. Покрай неговия прякор в Министерство на вътрешните работи лепват името и на кръга.

В тази компания е и предприемачът Мирослав Печев – Лавацата. Той е притежател и на строителна компания „ Мирад ”.

„ Гранд хотел България ” е издигнат през 30-те години на ХХ век, като е пример на българския архитектурен модернизъм сред двете международни войни.

Източник: narod.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР