Палома Пикасо, последното от четирите деца на Пабло Пикасо, описа

...
Палома Пикасо, последното от четирите деца на Пабло Пикасо, описа
Коментари Харесай

Дъщерята на Пабло Пикасо: Наследството на баща ми е тежко, но изпълнено с любов

Палома Пикасо, последното от четирите деца на Пабло Пикасо, разказа " тежкото, само че изпълнено с обич " завещание, оставено от нейния татко, чиято 50-годишна от гибелта ще бъде маркирана на 8 април, съобщи Франс прес. 

" Бих споделила, че (това завещание, б. р.) е тежко, само че че зад него стои доста обич ", сподели пред радио " Франс ентер "  73-годишната бизнесдама, родена от извънбрачната връзка на именития испански занаятчия на четката и френската художничка и авторка Франсоаз Жило.

Палома Пикасо, фешън икона и дизайнер на парфюми, рокли и фешън аксесоари, разказва връзката в детството си със своя татко, за който е театралничила, като " безусловно вълшебна и прелестна ". 

Като дете Палома е " доста безшумно момиченце " и й е " разрешено " да стои в ателието на художника, върл пушач на " Житан ", които прави за нея " дребни герои за оцветяване " с празните пакетчета.

През 1963 година, когато е тийнейджърка , излиза книгата на майка й " Живот с Пикасо ". В нея Франсоаз Жило разказва художника като " тиранично, суеверно и егоистично създание ".
 
Бестселър в Съединени американски щати, книгата е отхвърлена във Франция, където интелектуалци подписват петиция против публикуването й на френски език. 

" Много хора, които познавах, стопираха да ме поздравяват. Тя те учи на това какъв може да е животът, когато си доста млад. Вече не ми беше разрешено да вървя и да виждам татко си, което беше доста мъчително ", спомня си тя.

" Това не беше книга против Пикасо, тя очовечи Пикасо ", счита тя. " Това беше нещо позитивно за мен, тъй като превръщането му в неминуем господ беше метод той да бъде обезчовечен и изработен по-малко забавен ", прибавя дъщерята на художника. 

По това време Палома Пикасо е " отстранена " дружно с по-големия си брат Клод от живота на татко им, тогава 83-годишен, и последната му спътница Жаклин Рок.

Благодарение на смяна във френския закон, който в началото не разрешава признание отвън брака, децата на Франсоаз Жило едвам по-късно ще одобряват името на татко си. 
Жило през днешния ден е на 101 години. Тя е наречена от Пабло Пикасо " дамата, която споделя " не "   и е единствената от спътниците му, напуснала го, с цел да преследва лична кариера като художник в Съединени американски щати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР