Пълното изслушване за екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж

Пълното изслушване за екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж ...

Асандж не можа да си спомни името и възрастта си пред съда в Лондон.


Пълното изслушване за екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж ще се състои през февруари 2020 г., след като съдията от лондонски съд Ванеса Барайтзър отхвърли искането на адвокатите му за отлагане на делото с три месеца, съобщава Ройтерс.

48-годишният Асандж, който прекара седем години, барикадиран в посолството на Еквадор в Лондон, преди да бъде изведен принудително през април тази година, трябва да отговаря по 18 обвинения в САЩ, включително за заговор за хакване на компютри на правителството и нарушаване на закон за шпионажа. Той може да прекара десетилетия в затвора, ако бъде признат за виновен.

Днес Асандж изглеждаше объркан при изслушването пред съда в Лондон, като се затрудни да си припомни името и възрастта си при първото си публично явяване от месеци насам, отбелязва CNBC.Още по тематаСАЩ поискаха екстрадиция на Асандж от ВеликобританияШведски съд отхвърли прокурорското искане за арест на Асанж 

Асандж се появи гладко избръснат, без дългата брада, която носеше при последното си публично явяване през май, когато беше осъден на 50 седмици затвор за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция. Той изглеждаше в добро здраве, с пригладена назад бяла коса и костюм в москосиньо над светлосин пуловер и бяла риза.

Той обаче мънкаше и заекваше няколко секунди, преди да каже името и рождената си дата в началото на предварителното изслушване по делото.

Когато съдията го попита в края на заседанието дали разбира какво се случва, той отговори: „не точно“, оплаквайки се от условията в затвора, и заяви, че не можел да „мисли нормално“.

„Не разбирам доколко справедливо е това. Не мога да правя никакви проучвания, нямам достъп до записките си. Много е трудно там, където съм“, каза Асандж.

Той е в британски затвор в очакване на екстрадирането си в САЩ, като вече излежа присъдата си за нарушаване на условията на гаранцията.

Асандж избяга в посолството през 2012 г., за да избегне екстрадирането си в Швеция, където трябва да отговаря на обвинения в сексуален тормоз. Той твърди, че обвиненията на САЩ срещу него са политически опит за затваряне на устата на журналисти и издатели, а обвиненията в Швеция са част от заговор за залавянето му.

Бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън беше сред поддръжниците на Асандж в съдебната зала, а протестиращи се събраха пред сградата на съда.

Адвокатът на основателя на WikiLeaks Марк Съмърс заяви, че изслушването за екстрадирането му, планирано за февруари 2020 г., трябва да бъде отложено с три месеца заради сложността на случая.

Източник: investor.bg