Пълно възстановяване на икономиката, според прогнозите, ще има чак през

...
Пълно възстановяване на икономиката, според прогнозите, ще има чак през
Коментари Харесай

Васил Велев с прогноза кога напълно ще се възстановим от кризата

Пълно възобновяване на стопанската система, съгласно прогнозите, ще има чак през 2022 година Тогава ще се компенсира този срив, който сега се регистрира за Европейски Съюз от минус 14,4%. Това изясни в предаването „ Събуди се” ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Той и ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов разясниха ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията, провокирана от ковид. След като беше понижен Данък добавена стойност за туризма, ресторантьорския бранш и детските артикули, тази седмица на 9% падна и Данък добавена стойност за бирата, виното и спортните услуги.

„ Не е нужно да се тормозим, че България ще бъде санкционирана, защото в тази антикризисна обстановка Европа е дала карт бланш на страните да избавят стопанските системи си”, разяснява Ричард Алибегов.

Попитан за какво не беше понижена ставката на медикаментите, Велев изясни, че точно производството на медикаментите е секторът с растеж тази година – 5%, при общо 16% спад за промишлеността.

„ Намаленото Данък добавена стойност е краткотрайна мярка, която е в поддръжка на най-пострадалите стопански браншове. Тя не цели намаление на цените, а хората в рецесия да си запазят приходите, с цел да могат да си заплащат сметките, както са го правили преди кризата”, изясни Васил Велев. „ Ценна е своевременната помощ за най-засегнатите браншове, а тя се реализира, когато не се изземат пари от тях”, изясни Велев.

„ При грантовете, които сега текат като схеми, от 410 милиона до компаниите са достигнали единствено 30 милиона”, изясни Велев. По думите му тази година и идната бюджетът ще е в сериозен недостиг.

„ Нас ни тормозят повече идната и по-следващата, поради на упоритостите ни за Еврозоната”, разяснява още Велев.

Въпреки ограниченията на държавното управление, в най-засегнатите браншове остават обезпокоени. „ 75% е спадът на непознатите туристи в България”, сподели Ричард Алибегов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР