Палестинците в окупираните от Израел територии са третирани като малоценни

...
Палестинците в окупираните от Израел територии са третирани като малоценни
Коментари Харесай

Амнести обвинява Израел в апартейд, той отрича


Палестинците в окупираните от Израел територии са третирани като „ малоценни " жители, се споделя в отчет на правозащитната организация Амнести интернешънъл. Израелските управляващи са сюрпризирани и възмутени.

Бомбардировки и опустошения: палестинка от Газа оплаква ориста си

„ Независимо дали приказваме за, за Източен Ерусалим, Западния бряг на река Йордан или за самия Израел: живеещите там палестинци се третират като малоценна етническа група, а правата им редовно се погазват ", съобщи генералният секретар на Аниес Каламар при представянето в Лондон на отчет по въпроса. „ Жестоката политика на Израел на сегрегация, отчуждаване на парцели и изолираност във всички области под негов надзор " припомнят доста за апартейд (доктрината за разделяне на обособените етнически народностни групи, практикувана в Южна Африка до 1994 година).
Редакцията предлага
Конкретно отчетът упреква Израел, че посредством изземането на земи и благосъстоятелност, посредством непозволени избивания, насилствени изселвания, ограничавания на свободата на напредване, както и посредством отвод за даване на поданство на палестинците е основал система, „ която според интернационалното право припомня за апартейда ". За това на израелската страна би трябвало да ѝ бъде потърсена правна отговорност. Тел Авив отхвърля рецензиите.

Искания за ембарго и наказания

Правозащитната организация със седалище в Лондон прикани Международния углавен съд при следствията да регистрира състава на закононарушението апартейд. Освен това бе насочен апел към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да наложи на Израел оръжейно ембарго и наказания.

Амнести употребява понятието в неговия международноправен смисъл, акцентират от правозащитната организация. Т.е. не се прави съпоставяне сред обстановката на палестинците с онази на чернокожите в тогавашна Южна Африка. Разлики има и в границите на самия Израел и окупираните палестински територии. Така да вземем за пример апартейдът по отношение на арабските израелци е друг от този, на който са подложени живеещите в линията Газа палестинци. Но и на двете места има апартейд. 20 % от жителите на Израел са палестинци с израелско поданство.

Израел отхвърля обвиняванията

Израел и еврейските съюзи насочиха остри рецензии към отчета. Външният министър Яир Лапид сподели, че отчетът „ няма връзка с действителността ". Амнести базирала оценката си на „ популяризирани от терористична организация неистини ". Организацията отричала правото на Израел да съществува като национална страна на еврейския народ и се обслужвала с „ двойни стандарти и демонизация, с цел да делегитимира Израел ". Никакви упреци от този темперамент нямало против Сирия, против Иран или корумпираните и сеещи гибел държавни управления в Африка или Латинска Америка, а Израел е трансфорат в цел, декларират още от външното министерство. Израел „ не е съвършен, само че е народна власт, която се подчинява на интернационалното право, и това може да бъде потвърдено ".

Палестинско семейство пред разрушената си къща в Бейт Ханун, линията Газа

Централният съвет на жигосах отчета на Амнести като антисемитски и де факто отричал правото на Израел на битие. Докато към единствената демократична страна в Близкия Изток се насочат упреците, че правната система и дейностите ѝ са дискриминационни по отношение на палестинците, бива представяна като „ естествена политическа партия ", а на „ палестинския гнет " въобще не се обръща внимание. Председателят на Централния съвет на евреите Йозеф Шустер прикани немската секция на Амнести да се дистанцира от отчета.

Злонамерен отчет?

Председателят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор назова отчета непрофесионален, цялостен с неточности и злоумишлен. Нямало „ нищо ново във неочакваното разкриване от страна на Амнести на думата апартейд във връзка с Израел ". Организацията била „ в крачка с антиизраелските и антисемитските деятели ". Заради тези „ подли неистини " могат да се чакат набези против евреите по целия свят, предизвести той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР