Палестинският президент Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина.

...
Палестинският президент Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина.
Коментари Харесай

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Палестинският президент Махмуд Абас прикани Европейски Съюз да признае страната Палестина. Той дойде на посещаване в Брюксел за неофициален обяд с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и с министрите на външните работи на държавите-членки.

Според Абас признаването на страната Палестина би насърчило палестинския народ да се надява за мир и не пречи на договарянията за района.

Могерини повтори позицията на Европа за Йерусалим като споделена столица на двете страни. „Искам още веднъж да уверя президента Абас и неговата делегация в твърдия ангажимент на Европейски Съюз за решение въз основата на две страни с тяхна обща столица Йерусалим – на Израел и Палестина. Това е била и си остава европейската позиция, основана на съглашението от Осло и на доста резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Противопоставяме се на политиката на заселване, която считаме за противозаконна от позиция на интернационалното право“, сподели тя.

„Българското председателство счита, че е доста значимо да се откри обединен европейски метод към палестинския въпрос. Всякакви едностранни дейности единствено могат да влошат обстановката. Трябва да работим за това да създадем условия за възобновяване на мирния развой и за понижаване на напрежението в региона“, разяснява
българският министър на външните работи Екатерина Захариева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР