Палеонтолози откриха вкаменелост, запазила част от праисторическата хранителна верига –

...
Палеонтолози откриха вкаменелост, запазила част от праисторическата хранителна верига –
Коментари Харесай

Фосил на 48 милиона години: насекомо в корема на гущер, погълнат от змия

Палеонтолози откриха вкаменелост, запазила част от праисторическата хранителна верига – насекомо, погълнато от гущер, обхванат от змия – приключила във вулканично езеро преди 48 милиона години.

Открита в изоставената кариера Месел в югозападната част на Германия, от която палеотнолозите са извадили голям брой забавни вкаменелости, находката е втората по рода си, откривана в миналото – с остатъци от три животни, събрани едно в друго.

„ Това евентуално е от този вид фосили, които за целия си професионален живот няма да срещна още веднъж – толкоз са редки “ - споделя палеотнологът Кристер Смит от Института Зенкенберг за National Geographic. “Беше чисто учудване. “

Смит и екипът ѝ допускат, че игуаната е изяла лъскавото насекомо, след което два дни по-късно е погълната с главата напред от подрастващата змия.

Не е изцяло ясно по какъв начин тъкмо е умряла змията, само че това, което знаем сигурно е, че се доближила до дълбокото вулканично езеро, което в миналото е била кариерата Месел и е била или отровена или задушена от токсичните изпарения.

Вероятно след гибелта ѝ трупът е попаднал в езерото, където „ матрьошката “ от скелети се е запазила в продължение на милиони години.

Вижте по какъв начин наподобява находката ТУК.

Ето и скелетите на животните, маркирани с разнообразни цветове.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР