Палеонтолози откриха останки от динозавър в Китай на възраст до

...
Палеонтолози откриха останки от динозавър в Китай на възраст до
Коментари Харесай

Откриха останки от динозавър, който може да принадлежи на нов вид

Палеонтолози откриха остатъци от динозавър в Китай на възраст до 90 милиона години, които може да принадлежат на нов тип, оповестява Българска телеграфна агенция.

Откритието, датиращо от интервала креда, е направено на строителна площадка в град Ганчжоу в източната провинция Цзянси през 2021 година По време на проучването учените са открили, че останките принадлежат на нов тип титанозавър и го нарекоха Gandititan cavocaudatus. 

Открити са общо към 40% от костите от скелета му. Сред тях са шест съчленени шийни прешлена, два частични гръбни прешлена и цялостна кръстна кост, непокътната в съчленение с първите 17 опашни прешлена и част от десния таз.

Сред находките изпъква добре непокътнатият гръбначен дирек, който допуска, че общата дължина на тялото на динозавъра е била към 14 метра.

Откритието, оповестено в новия брой на Journal of Systematic Palaeontology на 17 януари, е от огромно значение за проучване на еволюцията и палеогеографското разпространяване на типа през интервала креда, споделиха учените.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР