Палеонтолози от Йейлския университет в САЩ при изследване на останките

...
Палеонтолози от Йейлския университет в САЩ при изследване на останките
Коментари Харесай

Древен гущер с четири очи откриха в САЩ

Палеонтолози от Йейлския университет в Съединени американски щати при проучване на останките на античен гущер откриха, че той е имал 4 очи, написа Current Biology. Останките са открити още през 1871 година, само че са били в неприятно положение и с тогавашните способи съществуването на две спомагателни очи не е могло да бъде открито.

Множество примитивни животни – главно риби и жаби – имат така наречен " трето око ", ситуирано на тила, напомня изданието. По създание „ третото око “ е формирано от чувствителни към светлината кафези и може да отразява измененията в околната среда. Обикновено то се явява като продължение на хипофизата.

При някои гущери „ третото око “ е ситуирано на друго място – над епифизата (пинеалната жлеза). Поради тази причина учените имаха разногласия за произхода на този орган.

При проучването на варана от типа Saniwa ensidens, който е живял в Америка преди 50 милиона години, учените са разкрили четири отверстия, които са разпознали като очни кухини и вършат заключението, че животното е имало четири очи.

Според Кристер Смит това приближава варана не толкоз до актуалните гущери, по отношение на примитивните риби миноги, които също имат четири очи. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР