Паленето на огън в горските територии е допустимо с много

...
Паленето на огън в горските територии е допустимо с много
Коментари Харесай

Изпълнителна агенция по горите призовава да бъдем внимателни при паленето на огън в гората

Паленето на огън в горските територии е възможно с доста огромно внимание единствено на избраните за задачата места.

Във връзка с високите температури на територията на страната и повишение на риска от пораждане на пожари, Изпълнителна организация по горите приканва посетителите на горските територии да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност и да не демонстрират немарливост, която би довела до пораждане на пожари. При забелязване на пожар в гората е належащо неотложно сигнализиране и реализиране на връзка на телефон 112.

Паленето на огън в горските територии е възможно с доста огромно внимание единствено на регламентираните за задачата огнища, които са обозначени с осведомителни табели “Място за палене на огън “.

От началото на тази година досега на територията на страната са регистрирани 301 горски пожара, с обща повърхност от 21 000 дка, като 99 % са низови пожари.

ИАГ припомня, че по време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, според Закона за горите се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи в горските територии и на разстояние 100 метра от границите им.

В Закона за запазване на земеделските земи също е въведена експлицитна възбрана за палене на стърнища и растителни останки в аграрни земи.

През пожароопасния сезон чиновници на Агенцията по горите, районните дирекции по горите, държавните горски предприятия, както и дирекциите на естествени паркове правят периодически инспекции за съблюдаване на разпоредбите за пожарна сигурност. Санкциите за нарушение на противопожарните правила в горските територии, според Закона за горите са в размер до 500 лева за физически лица и до 1000 лева за юридически. В случай, че действието се дефинира за закононарушение, Наказателният кодекс планува до 8 години затвор за породен пожар в горите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР