Пълен провал претърпя експериментът на българската федерация по борба да

...
Пълен провал претърпя експериментът на българската федерация по борба да
Коментари Харесай

Провал на чеченския експеримент в българската борба

Пълен неуспех претърпя опитът на българската федерация по битка да натурализира чеченски състезатели и да се надява те да завоюват квоти за олимпийските игри в Токио това лято. На квалификацията за Европа, която стартира през днешния ден в Будапеща, в свободния жанр изпратихме тим от трима българи и трима чеченци с български паспорти. От тях квота съумя да завоюва единствено един - българинът Георги Вангелов в кат. 57 кг.

На надпреварата в унгарската столица през днешния ден Вангелов стартира непосредствено от 1/4-финалите и там надви с механически туш (над 10 т. разлика) с Петру Крачун (Молд) - 12:0. Последва нов механически туш - 12:1 против Ислам Багарзанов (Азер) на полуфинала, което значи и квота за Вангелов в кат.57 кг, защото от тази квалификация места в Токио получават първите двама във всяка категория. В утрешния край българинът ще спори за успеха в шампионата с Арсен Харутюнян (Арм), който също си обезпечи квота.

Шанс да излязат в директни битки за олимпийско място получиха и двама от чеченците в националния ни тим. 

Али Паша Умарпашаев надделя трима съперници в кат. 74 кг, с цел да стигне до полуфинала, като на 1/4-финал се промъкна напред след 4:4 т. и техническо преимущество против Мохамедхабиб Хаджимохамедов (Блрс). В битката за квотата обаче той бе туширан от Автандил Кенчадзе (Груз).

Ахмед Магамаев пък доближи до полуфинала след две победи при 86-килограмовите, само че там отстъпи с 0:6 т. пред беларусина Али Шабанов и също не взе квота.

Още след 1/4-финалите пък завърши присъединяване на третия чеченски герой в тима ни - Ахмед Батаев (кат. 96 кг), който отстъпи на 1/4-финал пред Александър Хушин (Блрс).

Още по-слабо се показаха другите двама в отбора ни - те бяха надвити още в квалификацията на своите категории. Владимир Дубов (65 кг) загуби с механически туш (0:11) от Вазген Теванян (Арм), а Георги Иванов (120 кг) завърши присъединяване след 0:3 от австриеца Йоханес Лудешер.

Последният късмет за националите в свободната битка да завоюват квоти за Токио ще е на международната олимпийска подготовка в София през май, на която обаче ще вземат участие борци от всички континенти. Там още веднъж за игрите ще се класират единствено първите двама от всяка категория.

До момента България има единствено две квоти за битката в Токио - на Тайбе Юсеин в кат. 67 кг при дамите и извоюваната довечера от Георги Вангелов.

Утре в Будапеща са битките в класическата битка. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР