Пълен обрат във външнополитичеката линия на Сърбия поиска германският канцлер

...
Пълен обрат във външнополитичеката линия на Сърбия поиска германският канцлер
Коментари Харесай

Вучич изтпълна. Шолц поиска пълен завой в политиката на Сърбия

Пълен поврат във външнополитичеката линия на Сърбия изиска немският канцлер Олаф Шолц. Той е изискал в Белград Сърбия да се причисли към европейските наказания против Русия, заяви Танюг, като цитира сръбския президент Александър Вучич.

Разговаряхме за политическата обстановка и Шолц по доста съдбоносен, явен и изострен метод изиска от Сърбия да се причисли към глобите против Русия, т.е. да подкрепим ограничаващите ограничения, които Европейски Съюз предприе против Русия, сподели Вучич на взаимна конференция с Шолц след срещата им.

Сръбският президент акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да има поради обстоятелството, че Сърбия и Русия имат специфични връзки, които датират от дълго време.

Говорих за нашата позиция и характерната обстановка, когато става дума за Косово и Метохия, енергетиката и обичайните връзки с Руската федерация, сподели Вучич, представен от Бета.

Германският канцлер уточни, че Берлин чака всички страни, които са кандидатки за участие в Европейски Съюз да се причислят към глобите, които евросъюзът вкара против Москва поради съветската инвазия в Украйна. Той означи, че " всеки би трябвало да знае “, че глобите няма просто по този начин да изчезнат след края на войната в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Двамата водачи са разискали и разговора за нормализация на връзките сред Косово и Сърбия, като Шолц означи, че в този развой е " необходим прогрес “.

Косово, което е тогавашна сръбска област, разгласи самостоятелност през 2008 година, десетилетие след военния конфликт 1998 -99 година сред етническите албански бунтовници и сръбските сили за сигурност. Повечето западни страни признават независимостта на Косово, само че Сърбия и нейните съдружници - Русия и Китай, отхвърлят.

Вучич съобщи, че през днешния ден за първи път чува, че някой от Европа желае от Сърбия взаимно признание с Косово и уточни, че Белград ще обмисли по какъв начин ще подходи по тази тематика през идващия интервал. По думите на Вучич до момента единствено Съединени американски щати са говорили за взаимно признание.

Не се ядосвайте, че отношението ни към Косово е друго от вашето, защото колкото вие държите на териториалната целокупност на Украйна, сърбите толкоз държат на териториалната целокупност на Сърбия, акцентира Вучич.

Олаф Шолц по-рано бе в Прищина, откъдето прикани Косово и Сърбия да се ангажират с разговор между тях и сподели, че в Европейски Съюз няма място за страни, които взаимно не се признават. Германският канцлер от през днешния ден е на двудневна обиколка на Балканите. Той ще посети още Гърция, Северна Македония и България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР