Пакистанският съд иска „отговор на правителството“ относно жалбата на Имран Хан, отказва да го освободи

...
Върховен пакистански съд казва, че е искал да чуе правителството,
Коментари Харесай

Върховен пакистански съд казва, че е искал да чуе правителството, преди да вземе решение за бившия министър-председател Обжалването на Имран Хан срещу лишаването му от свобода по обвинения в корупция и отказа да го освободи

От MUNIR AHMED Associated Press 9 август 2023 г., 7:18 ч. Избори до средата на ноември, правителството може да отложи гласуването с няколко месеца, ако реши да преначертае избирателните райони въз основа на последните резултати от преброяването.

Съгласно конституцията на Пакистан, след като Шариф се оттегли и парламентът бъде разпуснат, се назначава служебно правителство, което да управлява ежедневните дела на 90 дни до следващите избори. Засега Шариф не е разкрил кой ще стане служебен министър-председател.

Управляващата партия на Шариф в Пакистан Мюсюлманската лига се очаква да се изправи пред сериозна конкуренция от страна на партията на Хан – въпреки че самият Хан би не може да участва, освен ако не бъде уважено обжалване, освободен от затвора.

Съгласно законите на Пакистан никой осъден няма право да ръководи партия, да участва в избори, или заема публична длъжност.

Хан беше арестуван преди това през май по обвинения в корупция, което предизвика вълна от бурни протести в цялата страна. Върховният съд на Пакистан разпореди освобождаването му дни по-късно, заявявайки, че арестът му е незаконен.

Хан от свалянето си настояваше, че отстраняването му от власт е заговор на Вашингтон, Шариф и пакистанските военни - обвинения, които и тримата отхвърлиха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР