Пакистанските сили за сигурност отблъснаха в сряда нападение на екстремисти

...
Пакистанските сили за сигурност отблъснаха в сряда нападение на екстремисти
Коментари Харесай

Пакистан отблъсна атака срещу комплекс край пристанището Гуадар

Пакистанските сили за сигурност отблъснаха в сряда нахлуване на екстремисти против комплекс отвън стратегическото пристанище Гуадар, убивайки всички осем от тях, съобщиха официални лица, представени от " Ройтерс ".

Китай влага съществено в богатата на минерали югозападна провинция Белуджистан, в това число създаването на Гуадар, макар траялите десетилетия сепаратистки протести.

Въоръжени с автомати и бомби, екстремистите нахлуха в комплекса тъкмо пред пристанището, където се обитават офиси на държавни служби, разследващи организации и паравоенни сил и, сподели Саид Ахмед Умрани, държавен комисар.

Екстремистите са детонирали няколко бомби , преди да стартират стрелба в опит да щурмуват комплекса, сподели той пред Ройтерс.

В обява в обществената медийна платформа X основният министър на провинцията Сарфраз Бугти сподели, че осем екстремисти са били " обезвредени от силите за сигурност " , добавяйки: " Посланието е мощно и ясно. Който избере да употребява принуждение, няма да види благосклонност от страната. "

Има известия за минимум един погубен боец и други ранени , сподели Умрани. От армията не дават детайлности.

Армията за избавление на Белудж (BLA), най-известната от няколко сепаратистки групи в Белуджистан, пое отговорност за нападението в изказване, в което сподели, че нейните бойци са атакували офиси на пакистанските разследващи организации.

BLA преди този момент е взела участие в офанзиви против пакистански и китайски ползи в района и другаде.

Дълбоководното пристанище е от основно значение за Китайско-пакистанския стопански кулоар (CPEC), който също по този начин включва пътища и енергийни планове и е част от самодейността на китайския президент Си Дзинпин " Един пояс, веднъж ".

Китайски цели по-рано са били атакувани от няколко въоръжени групировки на белуджи в Пакистан, които настояват, че се борят от десетилетия за по-голям дял в районното благосъстояние от мини и минерали, отричано от централното държавно управление в Исламабад.
 Пакистан умъртви 8 души при две офанзиви против Афганистан
Пакистан умъртви 8 души при две офанзиви против Афганистан

Жертвите са дами и деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР