Пакистански съд осъди днес бившия премиер Имран Хан на 10

...
Пакистански съд осъди днес бившия премиер Имран Хан на 10
Коментари Харесай

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан получи 10 г затвор за издаване на секретна информация

Пакистански съд осъди през днешния ден някогашния министър председател Имран Хан на 10 години затвор за издаване на държавни секрети, заяви медийният екип на някогашния министър-председател, съобщи Ройтерс.

Хан е упрекнат, че е споделил наличието на секретна депеша, изпратена от посланика на страната във Вашингтон до държавното управление в Исламабад.

Партията на Хан „ Пакистан Техрик и инсаф “ (Pakistan Tehreek-e-Insaf) заяви, че както Хан, по този начин и някогашният външен министър Шах Мехмуд Куреши са получили 10-годишни присъди от профилиран съд.

В известието на партията се споделя, че правосъдният акт ще бъде оспорен и назова делото „ скалъпено “.

 

Историята с писмото

 

Седмици преди свалянето му от власт през април 2022 година Имран Хан твърди, че Съединени американски щати са замислили скрит план с съперниците му, с цел да го отстранят, тъй като се е сближил с съветския президент Владимир Путин. На обществена демонстрация в Исламабад той размахваше документ, като твърдеше, че е изпратен от пакистанския дипломат в Съединени американски щати и го разказа като доказателство за изказванията му.

Миналото лято американското издание The Intercept направи изненадващо разобличаване, че Вашингтон е провокирал свалянето на Имран Хан, нещо, което Съединени американски щати настойчиво отхвърлят. Изданието цитира конфиденциален пакистански документ, който разобличава американската интервенция.

Миналия август съд в Исламабад осъди Хан и го вкара в пандиза за три години по обвиняване в кражба на скъпи дарове, които били държавна благосъстоятелност и които е получил от други страни в качеството си министър-председател сред 2018 и 2022 година Според пакистанските закони подаръците от други страни би трябвало да бъдат предадени в държавен фонд.

Пакистан изпадна в политическа рецесия, откакто Хан беше отхвърлен посредством парламентарен избор на доверие през 2022 година. Икономиката на страната е застрашена от банкрут заради ниската продуктивност, потърпевша в допълнение от мощните наводнения преди две години.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР