Пакистан отбеляза днес Черен ден, съвпадащ с празнувания в Индия

...
Пакистан отбеляза днес Черен ден, съвпадащ с празнувания в Индия
Коментари Харесай

Черен ден в Пакистан заради Кашмир, Индия празнува своята независимост

Пакистан означи през днешния ден " Черен ден ", съвпадащ с чествания в Индия Ден на независимостта, като митинг против решението на индийското държавно управление да анулира специфичния статут на намиращата се под негово ръководство част на противоречивия регион Кашмир, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Решението на Индия да анулира специфичния статут на щата Джаму и Кашмир, наред със прекъсване на връзките и ограничение на придвижването на хората в региона, разгневи Пакистан, който в отговор прекъсна комерсиалните и транспортните връзки и изгони индийския дипломат.

Печатните издания на вестници в Пакистан излязоха с черни краища, а политици, в това число министър-председателят Имран Хан, замениха фотосите си в обществените медии с черни квадрати. Очакват се митинги.

Индийският министър председател Нарендра Моди отбрани в днешната си тирада по случай Деня на независимостта решението си да лиши противоречивия район Кашмир от конституционния му статут. На този декор към 4 милиона кашмирци останаха по домовете си в 11-ия следващ ден на невиждана обсада и информационно затъмнение, съобщи Асошиейтед прес.

В излъчената онлайн тирада на Моди от Червения форт в столицата, датиращ от времето на Моголската империя, той съобщи, че предходният статут на Кашмир (известна политическа автономност и възбрана за външни лица да купуват земя и да заемат обществени длъжности в популации най-вече с мюсюлмани регион) е подхранвал фракционизъм и е бил неправдив към дамите, тъй като законът е предвиждал те да губят правото си на завещание, в случай че се омъжат за някого, който не е от района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР