Пакистан, Индия, Непал и Бангладеш са поразени от токсичен въздух,

...
Пакистан, Индия, Непал и Бангладеш са поразени от токсичен въздух,
Коментари Харесай

Пакистан и Индия са обвити в смог, тъй като училищата и пазарите са затворени в части от Южна Азия

Пакистан, Индия, Непал и Бангладеш са изумени от отровен въздух, който наподобява се дължи най-много на композиция от замърсяване и релативно по-ниски температури.

Индексът за качество на въздуха (AQI) – мярка, създадена от държавни организации – слага Колката в Индия като най-замърсения град в света, следван от столицата на страната, Ню Делхи, на второ място.

Столицата на Индонезия, Джакарта, е класирана като третата най-замърсена, до момента в който столицата на Бангладеш, Дака, е четвърта, а непалската столица Катманду е пета.

Смогът се усеща мощно през последните дни в Лахор, Пакистан, който имаше AQI от 432 в сряда, преди да падне до 103 в петък.

Изображение: Велосипедист, носещ маска в Лахор. Снимка: AP

Всичко над 301 се смята за рисково - най-сериозното класиране - до момента в който резултат над 101 е предизвестие за чувствителни групи, като деца, възрастни хора, хора с респираторни болести и бременни дами.

< p> В резултат на това учебните заведения и пазарите са затворени в града с повече от 11 милиона души и в по-широкия район Пенджаб - дом на общо 110 милиона - от четвъртък до неделя.

Офиси, заведения за хранене и предприятията, с изключение на предпочитаните услуги като лечебни заведения и съдилища, всички затвориха в опит да лимитират придвижването на открито, както е разпоредено в инструкция от държавното управление на провинцията.

Но това не е спряло десетки хиляди да паднат болен, съгласно публични лица, защото лекарите поучават популацията да носи маски за лице и да си стои у дома.

Мнозина оповестяват за проблеми с кашлицата и дишането в Лахор, който в миналото е бил прочут като града на градините през 19 век.

Изображение: Хора и транспортни средства се виждат на път измежду утринния смог в Ню Делхи Изображение: Мътна панорама към храма Акшардхам в Ню Делхи тази седмица. Снимка: AP

Експерти споделят, че изгарянето на растителни останки при започване на сезона на засаждане на зимна пшеница е основна причина за замърсяването.

В по-общ проект възходящата индустриализация в Южна Азия през последните десетилетия е провокира повишение на замърсителите, предавани от заводи и транспортни средства в гъсто обитаеми региони.

Проблемът става по-сериозен през по-хладните месеци, защото температурната инверсия предотвратява издигането на пласт топъл въздух и улавя замърсителите по-близо до земята.

Смог на Световната купа

В прилежаща Индия, която е хазаин на Световната купа по крикет, управляващите в Ню Делхи оповестиха, че ще лимитират потреблението на транспортни средства за една седмица от понеделник, т.к. качеството на въздуха остава рисково опасно макар напъните за намаляване.

Играчите на крикет избраха да остават на закрито от време на време в Ню Делхи, като тимът на Бангладеш анулира подготовка по-рано тази седмица, а тимът на Шри Ланка носеше маски.

Изображение: Условията на Световната купа по крикет на ICC, когато Бангладеш се изправи против Шри Ланка на стадион Arun Jaitley в Ню Делхи Изображение: Смогът покрива долината на Катманду

Началните учебни заведения също бяха затворени в столицата до петък.

Дъждът през нощта донесе известно облекчение в петък сутринта, до момента в който въздухът във финансовата столица Мумбай също се усъвършенства заради дъждове в околните крайбрежни региони.

Прочетете повече:
„ Почти несъмнено “ 2023 година ще бъде на Земята най-горещата година в историята
Големите страни производителки на изкопаеми горива „ рискуват да взривят климатичните цели “

Учените обмислят засяване на облаци в Ню Делхи – развой, който включва разпространяване на субстанции, които могат да насърчат дъжд – с цел да провокират мощни дъждове.

Дъждът в петък идва два дни преди фестивала Дивали, когато мнозина се опълчват на възбраната за петарди, причинявайки скок в замърсяването на въздуха.

В Непал Катманду има AQI от 128, до момента в който столицата на Бангладеш, Дака, се подрежда на 156 място - считана за " нездравословна " в показателя.

Световната здравна организация неведнъж е откривала, че замърсяването на въздуха е водещият рисков фактор за гибел и увреждане в Непал.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР