Пакет от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за стабилизиране на

...
Пакет от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за стабилизиране на
Коментари Харесай

БСП предлага мораториум за плащане на битовите задължения

Пакет от краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения за стабилизиране на страната поради последствията от ковид предлага Българска социалистическа партия. След изключително заседание на Изпълнителното бюро на партията Корнелия Нинова се съгласи с шефа на Националния спешен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, че не е време за ваучър, само че добави: " Времето за общи приказки също изтича. Време е за рационални, премислени, невъзмутими решения и съответни дейности ".

Социалистите са подготвили редица обществени и стопански оферти и имат подготвеност да разискват други хрумвания от други партии, работодателски организации, синдикати, цивилен сдружения. На разположение сме за всичко рационално, с което дружно можем да помогнем за преодоляване на рецесията в първия миг, а по-късно за превъзмогване на последствията от нея, увери ръководителят на Българска социалистическа партия.

Нинова разгласи, че парламентарната група на Българска социалистическа партия ще внесе в Народното събрание план за решение за налагане на мораториум за периода на изключителното състояние върху битови заплащания за ток, парно, телефон, вода и бързи заеми. Спиране на периодите по цивилен и административни каузи, в това число на ЧСИ за времето, в което е оповестено изключително състояние в страната, е другото предложение от социалистите.

" Имаме средносрочни и дълготрайни ограничения - стопански и обществени. Те изискват доста сериозен разбор какво може да поеме бюджетът, с цел да подсигуряваме стабилността на страната. Ние сме виновни хора и не желаеме да провалим финансовата непоклатимост, икономическата непоклатимост. Затова се желае сериозен разбор и информация ", изясни Нинова. Затова Българска социалистическа партия чака министър председателят да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния запас и каква част от него може да се употребява. Освен това Бойко Борисов би трябвало да обясни какво е положението на държавния запас - какви артикули и количества има, какви типове и какъв брой от тях в какви периоди могат да бъдат освобождавани, в случай че се наложи такава нужда на пазара. Нинова изрази вяра, че след диалозите на премиера с европейските водачи в действителност ще има демонстрация на взаимност и помощ в тежкия за цяла Европа миг. Българска социалистическа партия чака да чуе от него какви са опциите за финансиране от европейски фондове на съответни стопански и обществени ограничения в България.

В секторните парламентарни комисии социалистите ще насочат питания към министрите, които да осведомят какви ще са последствията от рецесията за техния бранш.

Мерките, които левицата предлага, са в няколко насоки - помощ при обслужване на заеми, помощ за фамилии, чиито деца не са на учебно заведение и родителите би трябвало да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа. " Не е правилно това, което сподели министър председателят, че никоя страна не е приела ограничения, има такива съответни. Разбирайки сложността и отговорността на обстановката, желаеме по-сериозен разбор какво е допустимо да се предприеме по отношение на запасите в бюджета и европейската солидарна помощ ", безапелационна бе Нинова.

" Добре е, че се откриха средства за финансово подкрепяне на медицинския личен състав в лечебните заведения. В момента те са най-важни. Разбираме, че има дефицит на медицински фрагменти. Очакваме в незабавен порядък държавното управление да откри метод за включване на частните лечебни заведения в целия развой. Те обявиха своята подготвеност, само че се оказа, че никой още не ги е потърсил за това ", добави ръководителят на Българска социалистическа партия.

Депутатите от левицата ще внесат предложение, ориентирано към битката със спекулата. Нинова разгласи, че то включва ново определение в Наказателния кодекс за това що е далавера и завишаване на наказването за спекулантите, което сега е доста ниско - 100 лева санкция.

По-рано в тв изявление зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев утвърди ограниченията, оповестени от националния спешен щяб. Той прикани политиците да не извиват ръцете на ген. Мутафчийски, а да го оставят да работи. " В момента е рецесия и тя е за всеки един от нас. Мерките, които са взимат, са относими до всички и е неуместно едни да не работят, а други - " другари на другари " един тип, да си карат все едно няма изключително състояние ", съобщи той. Добрев прикани вътрешния министър да вземе ограничения за битка със спекулата и също настоя за активизиране на частния здравен бранш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР