П ремиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подчерта в

...
П ремиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подчерта в
Коментари Харесай

МРТ: Зоран Заев изпрати директно послание до Румен Радев

П ремиерът на Република Северна Македония Зоран Заев акцентира в изявление пред Македонската радио и телевизия (МРТ), че има вяра, че ще се откри решение на отворените въпроси с България и изпрати обръщение непосредствено до президента Румен Радев и служебното държавно управление да покажат европейско равнище по отношение на един от своите първи съседи, Северна Македония.

По неговите думи, София би трябвало да даде късмет на Скопие да продължи процеса на присъединение към Европейския съюз, базирайки се на консенсусното решение на всички 27 страни-членки на Европейски Съюз, в това число България, че РСМ е изпълнила всички условия за започване на договаряния, предава "Фокус ".

Той добави, че чака първата междуправителствена конференция да се организира след съвещанието за взимане на Съвета на министрите и прикани България да продължи в духа на европейските обноски и още веднъж да насочи вниманието на Европейския съюз към района.

"Нека продължим да построяваме другарство, значимо е каква история пишем в този момент, нашите младежи желаят да отворят вратите и опциите за съдействие, а не да остават в предишното ", уточни Заев.

Той добави, че по време на визитата му в Брюксел предходната седмица е съобщил на всички европейски институции и всички европейски страни, че до момента в който македонският език и македонската еднаквост са на масата, Скопие няма да води договаряния.

"Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашите хора би трябвало да знаят, е, че Европа има дълг към нас. Ние изпълнихме всичко. Северна Македония е страна, която чака най-дълго от всички, които желаят да продължат европейския път. От всички страни, които в миналото са били претенденти, в този момент са членове или към момента са претенденти, ние чакаме най-дълго, 16 години ", съобщи Заев в изявлението и означи, че без Северна Македония разширението на Европейски Съюз, което той заявява стратегическата си цел, е застрашено.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР