Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните
Коментари Харесай

„Наклонената кула“ в Италия в „висока степен на тревога“ за срутване

Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните дестинации и по-малко известни райони в Италия, с цел да планирате най-хубавото си пътешестване. Освен това ще ви заредим с въодушевление, преди да тръгнете, с оферти за филми, описи за четене и предписания от Стенли Тучи.

Това е „ наклонената кула “, която стои нестабилно – само че устойчиво – съвсем 1000 години. Но в този момент дните на кулата Garisenda в Болоня, Италия, могат да бъдат преброени. След следствия предишния месец градът стартира проект за гражданска отбрана за „ неочакваното и ненадейно сриване на кулата “, която господства над хоризонта на Болоня от 12 век.

Ще бъде повдигнат предпазен железен кордон, с цел да „ удържи отломките вследствие на допустимо сриване, с цел да понижи уязвимостта на близките здания и излагането на популацията, както и да блокира достъпа до неразрешената зона “, сподели градският съвет в известие изказване.

Кордонът ще бъде закрепен в земята и ще включва особено проектирани мрежи за отбрана от скални падове, също направени от метал и също анкерирани към земята.

Предупреждението за допустимо сриване беше издадено в отчет от 27 страници, споделен с CNN, от научния комитет, който следи обекта от 2019 година

Той слага уеб страницата в „ висока степен на паника “ и декларира, че специалистите „ имат вяра, че към този момент не съществуват условия за сигурност за работа на или към кулата, с изключение на в границите на проект за гражданска отбрана “.

Мониторингът на обекта през последния месец разкри „ непредвидена и ускорена наклонност “ на „ смазваща “ компресия към основата на кулата, с последователно раздробяване на камъка, употребен за обшивка на основата, и пукнатини, разширяващи се в тухлата от горната страна, се споделя в него.

Работите по консолидация, които към този момент бяха в ход, бяха спрени и неразрешена зона би трябвало да бъде построена „ във допустимо най-бързия период “.

Въпреки това кулата не е на ръба на неотложно сриване, сподели представител пред CNN.

„ Държим се по този начин, като че ли това е най-лошият сюжет, само че това не значи, че ще се случи “, сподели той, добавяйки, че защитните ограничения сега са на „ жълта “ паника, а не на алена, където колапсът е неминуем.

„ Държим се по този начин, като че ли е на път да се срути, само че никой не знае по кое време може да стане това – може да са три месеца, 10 или 20 години.

„ Ако имаше непосреден риск от сриване, щяхме да евакуираме всички “, сподели той, добавяйки, че оборудването за наблюдаване дава показания на всеки 15 минути, което значи, че те би трябвало да получат предизвестие за сриване и могат да изтеглят покрайнината.

Ода от Данте

Една от известните „ кули близнаци “ на Болоня, които преобладават в центъра на града, 48-метровата (158 фута) Garisenda е издигната през 12 век, когато Болоня е била мини Манхатън, с десетки кули, достигащи до небето, всяка издигната от локални фамилии пробвайки се да конструират своите по-високи от предходните. Днес са останали малко на брой. От тези, които го вършат, върховете на доста от тях са били отрязани и превърнати в елементарни къщи.

Гарисенда се накланя под ъгъл от четири градуса – единствено малко по-изправен от петте градуса на Наклонената кула в Пиза. Вече се накланяше при започване на 14-ти век, когато Данте написа „ Ад “, в който разказа замаяния прилив да гледаш нагоре към наклонената страна на Гарисенда. Съкратен в по-късните години, той се намира в центъра на града до Асинели – кула, два пъти по-висока, която туристите можеха да изкачат до предишния месец.

Кметът на Болоня, Матео Лепоре, подреди регионът към кулите да бъде блокиран през октомври, макар че ходът за изолирането им беше от съображения за изследване, а не от съображения за сигурност. Акустични датчици бяха сложени към Garisenda, с цел да следят пукането и скърцащите звуци, до момента в който в двете кули беше инсталирано махало, с цел да се наблюдава придвижването и да се види дали постоянното „ вибриране “ надвишава избран предел.

Това проучване в този момент откри освен нараснала компресия в основата на кулата, само че и че наклонът на кулата е почнал да се измества на 90 градуса от източна или югоизточна посока на юг.

Условията непрестанно се утежняват от юли, сподели представител на градския съвет.

„ Неизбежно сериозно положение “

Постепенно раздробяване на скалата, прикрепена към основата, както и отвесни пукнатини в тухлите, които построяват кулата, са видяни от 2020 година, само че в този момент са се влошили.

Докладът, оповестен на 15 ноември, удостоверява, че кулата е била в „ неизбежно сериозно положение от известно време “ и допуска, че предходни интервенции, в това число „ обръч “ от стоманени пръти и кабели към основата през 2020 година, са утежни обстановката.

„ Общата обстановка за жалост се утежни доста, с тревожни последствия за цялостната непоклатимост на кулата “, се споделя в отчета.

„ Неочакваната и ускорена наклонност кара комисията неотложно да спре всички настоящи действия (особено консолидация) и да сложи уеб страницата в положение на нараснала подготвеност. [Комитетът вярва], че към този момент не съществуват условия за сигурност за работа на или към кулата, с изключение на в границите на проект за гражданска отбрана. “

Екстремните климатични феномени, в това число високите температури това лято и наводненията по-рано тази година, също наподобява са изиграли роля, съгласно представителя на съвета.

Червена тревога

Материалите за защитния кордон ще бъдат доставени на площадка покрай кулата през идващите няколко седмици, като работите би трябвало да приключат до февруари, съгласно съвета.

Но всеки, който се е надявал, че кордонът ще пасне на средновековните здания към него, ще бъде отчаян от визуализациите, които демонстрират яркочервени бариери към Гарисенда. Въпреки това, да се надяваме, че е единствено краткотрайно - в отчета се показва, че всички ограничения срещу колапс

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР