Регистрирайте се за бюлетина Стрес, но по-малко на CNN. .

...
Регистрирайте се за бюлетина Стрес, но по-малко на CNN. .
Коментари Харесай

6 здравословни навика, разкрити от „жива легенда“ и пътешественик по света

Регистрирайте се за бюлетина Стрес, само че по-малко на CNN..

Когато броим най-големите дами откриватели на Америка, множеството хора са склонни да гледат на всички места, само че не и надолу. Помислете за Сали Райд, първата жена от Съединените щати, летяла в космоса, или Джейн Гудол, чието проучване на диви шимпанзета се счита за едни от най-важните проучвания в историята. Астронавтиката и приматологията ни хващат за гърлото и сърцето. Малко изображения улавят груповото „ ох “ и „ ах “ повече от ракетни пламъци при политане или очарователните лица на нашите братовчеди шимпанзета и други маймуни в горите.

„ Когато водолази и подводни апарати се спускат под вода, феновете чуват „ тропот “ и виждат талази във водата “, сподели 88-годишният океанограф Силвия Ърл, първата жена, служила като основен академик за Националната администрация за океаните и атмосферата и международен връх държач за най-дълбоката необвързана разходка по океанското дъно. „ Това, което не виждат, е тази голяма и магическа галактика, от която зависи човешкото битие. Океанът е 97% от биосферата. Ако не се погрижим за океана, в последна сметка нищо друго няма значение “, предизвести тя.

Въпреки че не е прочут толкоз необятно, колкото Райд и Гудол, Ърл е приет за Жива легенда от Библиотеката на Конгреса и е помазан за първия воин на планетата на списание Time. Тя даже има прякор: Нейната дълбочина.

Преди петнадесет години Ърл основа Mission Blue, която има за цел да развие мрежа от предпазени морски зони, и тя продължава да води усилия по целия свят за запазване на океана. През октомври тя пътува от вкъщи си в Оукланд, Калифорния, с цел да приказва и да организира проучвания в Ню Йорк, Монтана, Лос Анджелис, Исландия, Каймановите острови и Мозамбик - последните две спирки включваха доста гмуркане. През ноември тя се насочи към Испания и Швейцария, а през февруари 2024 година Ърл възнамерява завръщане на островите Галапагос, място, където е изследвала морския живот от 1966 година на повече от 30 експедиции.

С този уморителен график тя не оставя силата и издръжливостта си на случайността. CNN я помоли да показа своите уроци за грижа и поддържане на здравето си и се оказа, че нейната мъдрост е използвана към всяко изпитание, което изисква изключително огромна устойчивост - без значение дали се пробвате да влезете във форма, да се храните по-добре или да спасите морето.

Този диалог е скъсен за дължина и изясненост.

CNN: Записали сте повече от 7500 часа под вода и имате най-малко още 100 планувани часа доникъде на 2024 година Как се подготвяте за условията към тялото си?

Силвия Ърл: Бягайте през летища. Повдигайте тежки куфари. Поставете ги в горната част. (Ърл се засмя.) Нямам съответна рутина. Никога не съм виждал вътрешността на фитнес зала, не мисля. Светът е мястото, където упражнявам.

CNN: С какво се занимавате?

Ърл: Обичам да градинаря. Толкова е наслада да гледаш по какъв начин тиквичката пораства от малко семенце до това чудовищно зелено нещо, което е в действителност положително за ястие. Просто в контакт с природата.

CNN: Споменахте да отглеждате лични зеленчуци. Какво гняв ете

Ърл: Аз съм вегетарианец. Понякога имам млечни артикули, само че като цяло се пробвам да внимавам какво одобрявам, тъй като това става част от мен. Искам да бъда тук за дълго време.

CNN: Винаги ли сте били вегетарианец?

Ърл: Когато бях дете, растях в Ню Джърси, ядяхме риба. Не ядохме доста от него, само че отивахме на брега на Джърси и ядяхме писия, раци, стриди и миди.

CNN: Какво се промени за вас?

Ърл: Има няколко аргументи, заради които предпочитам да не включвам никакви диви животни, морски живот, в менюто си. Знам прекалено много за това кои са те. Имам почитание към тях. Имам почитание към себе си. И не знам какво са яли. Това е етичен избор и здравен избор. Има и научно обоснована причина: би трябвало да ценим дивите животни в морето поради ролята им в поддържането на планетата. Океанът ръководи климата. Океанът оформя планетарната химия. Това е ужасна мисъл: в случай че загубим всички тропически гори, това би било покруса, само че можем да се оправим, в случай че океанът е недокоснат. Но през днешния ден океанът не е недокоснат. Половината от кораловите рифове ги няма.

CNN: Вие започнахте да изследвате океана през 50-те години на предишния век и положението му единствено се утежни. Как запълвате прочувствено добре, с цел да можете да поддържате борбата?

Ърл: Опитвам се да презаредя мозъка и духа си, като се настроя към външния свят, където хората са склонни да концентрират времето си. Семейството ми е главно основано в Калифорния, само че имам семейство и в Канада и Флорида.

CNN: Колко значими са човешките връзки за вас, с другари и семейство?

Ърл: Родителите ми постоянно са били до мен. Те ме обичаха без значение от всичко. Все още имам такава поддръжка от моите деца и внуци. Това е абсолютно. Това е възприятието на „ Ние те обичаме, без значение от всичко “. Обичам компанията на другите, само че също по този начин обичам да съм сама. Прекарах много време надълбоко в океана самичък в дребни едноместни подводници, които се спускаха на 1000 метра (3280 фута) под повърхността. Хората споделят: „ Не си ли уединен? “ Намирам това за объркващо, тъй като в никакъв случай не си самичък. На Земята животът е на всички места и ние сме част от него. Аз съм част от него.

CNN: Но хората се усещат самотни в тази страна. Главният хирург на Съединени американски щати доктор Вивек Мърти разгласи през май, че се борим с . Струва ми се, че говорите за значимостта на позитивното мислене. Така ли?

Ърл: Понякога, в случай че се усещам горко ми или горко ми е на света, излизам на открито. Намирам причина за вяра. Навсякъде към нас има чудеса. Виждате дребни цветя да изникват там, където наподобява толкоз малко евентуално. Можете да се оплетете толкоз доста и да се концентрирайте върху нещата, които ни заобикалят всеки ден, че да забравите, че животът е знамение. Представете си алтернативата. Представете си, че не сте живи. Иска ми се просто да махна с вълшебна пръчка и да накарам хората да видят какъв брой удивително е, че съществува живот, че съществуват хора, които имат способността да се чудят.

CNN: Смятате ли любознанието за значително за вашата жизнеспособност?

Ърл: Да, освен за мен, за всички. Гмуркането има всичко общо с метода на мислене. Просто би трябвало да имате предпочитание да се отпуснете малко. Има доста хора, които ще кажат: „ Не можете да извършите това. Ти си прекомерно висок. Твърде невисок си. Ти си прекомерно остарял. Много си млад. Кожата ви е с неверен цвят. Говорите неверен език. Имам поради, че скептиците са доста.

Източник: cnn.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР