Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните
Коментари Харесай

„Наклонената кула“ в Италия беше затворена поради опасения от слягане

Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните дестинации и по-малко известни райони в Италия, с цел да планирате най-хубавото си пътешестване. Освен това ще ви заредим с въодушевление, преди да тръгнете, с оферти за филми, описи за четене и предписания от Стенли Тучи.

Данте Алигиери беше толкоз удивен, че писа за това два пъти: в „ Божествена комедия “ и в различен сонет. Чарлз Дикенс бил изумен от него, когато пътувал из Италия. И в този момент средновековната „ наклонена “ кула Гарисенда в Болоня провокира доста модерна гласност, с паника, че може да затихва.

Улиците към Гаризенда – една от „ кулите близнаци “ на Болоня, кацнали дружно в центъра на града – бяха запечатани, до момента в който учените следят паметника за доказателства за напукване и придвижване на структурата.

48-метровата (158 фута) кула е издигната през 12 век, когато Болоня е била мини Манхатън, с десетки кули, достигащи до небето, всяка издигната от локални фамилии, опитващи се да построят своята по-висока от предходната. Но тя се накланя под ъгъл от четири градуса – единствено малко по-изправена от Наклонената кула в Пиза, сложена под ъгъл от пет градуса. Вече се накланяше при започване на 14-ти век, когато Данте написа „ Ад “, в който разказа замаяния прилив да гледаш нагоре към наклонената страна на Гарисенда. Плоча на кулата през днешния ден увековечава стиха, отдаден на нея.

Съкратен в по-късните години, той се намира в центъра на града до Асинели – кула, два пъти по-висока, която туристите могат да изкачат.

Кметът на града Матео Лепоре блокира региона към кулите през уикенда, откакто се срещна с началника на градското завещание и комисията от учени, които следят двойката от 2018 година, с цел да „ проведат по-нататъшен мониторинг и да конфигурират датчици... с цел да имат дефинитивна информация за здравословното положение на Гарисенда “, разгласи той на съвещание на градския съвет в понеделник, в тирада, споделена с CNN.

Акустични датчици са сложени към кулата, с цел да следят всеки звук от напрежение от пукнатини или скърцания, до момента в който махало също е конфигурирано за следене на придвижването.

Достъпът на посетителите до Асинели също е спрян, а в по-високата кула ще бъде инсталирано и махало.

Превръщането на региона в пешеходна зона е по-малко обвързвано с непосредствени опасения за сигурността, а повече с това да се разреши на инструментите да събират по-точни данни, сподели кметът.

Тестовете ще продължат до края на седмицата, с цел да се види дали кулата прави нещо друго от „ осцилиране... както е правила повече или по-малко, откогато е издигната “, сподели Лепоре, добавяйки, че всички кули и небостъргачи се движат нагоре до избран предел.

Лепор сподели, че кулата „ е била наклонена от няколко века и е била обект на разнообразни интервенции в продължение на десетилетия “.

Гарисенда, гледана до по-високата кула Асинели, се накланя под ъгъл от четири градуса. Гарисенда, забелязана до по-високата кула Асинели, е наклонена под ъгъл от четири градуса. ДеАгостини/Гети изображения

Ще бъде показан двугодишен отчет, който би трябвало да бъде показан в края на ноември, сподели той. Съветът към този момент е набелязал компания, която да свърши всяка работа, която би трябвало да се свърши – такава, която е работила по срутения мост Моранди в Генуа. Ще бъде образувана и ръководена от общинска комисия за плана за реституция.

Пътищата ще бъдат блокирани до петък, макар че съгласно локалните медии рейсовете може в никакъв случай повече да не се движат към кулите.

Наричайки го „ знак на нашия град дружно с кулата Асинели “ и гарантирайки „ отбраната на Гарисенда като монумент “, Лепор сподели на съвета: „ Ние работим, с цел да създадем всичко, което би трябвало да бъде направено “.

Работите идват, откакто Лучия Боргонзони, заместник-секретар на италианското министерство на културата, представляваща дясната Северна лига, задейства паника за сигурността на кулата. Боргонзони, политик от Емилия-Романя, районът, на който Болоня е столица, преди този момент взе участие в несполучливи кандидатури за кмет на града през 2016 година и президент на района през 2019 година Лепоре съставлява лявоцентристката Демократическа партия и неговата съпротива в съвета го е определил като не съумял да отбрани кулата.

Боргонзони сподели пред локалния вестник " Il Resto del Carlino " в неделя, че е " загрижена " за съмненията, записани до момента, и допусна, че научният комитет, който го следи в продължение на пет години, е " подценил обстановката ".

Лепор сподели в понеделник, че ще се „ въздържи от политическия спор, не тъй като не желая да вземам участие... а тъй като имам вяра, че когато би трябвало да се вземат значими решения, в това число да се направи вярното нещо от институционална позиция, би трябвало да се направи умерено и с чиста съвест. ”

Италианското министерство на културата не отговори на искане за коментар.

Междувременно локалните не престават да работят обикновено.

„ Изобщо не се опасяваме “, сподели Фабио Бергонзини, екскурзовод в града.

„ Ние [Болонезите] в никакъв случай не сме го чувствали като проблем.

„ Безопасността постоянно е значима и явно те би трябвало да проверяват, само че в действителност нямам доверие, че кулата ще падне. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР