Служителите на ABC News „откачени“ от съобщенията, че Disney преговаря за продажбата на магазина

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

В ABC News бият тревоги.

Редакцията, собственост на Disney, беше разтърсена в четвъртък след доклад, който предполагаше, че изходът скоро може да бъде изгонен от Magic Kingdom. Кристофър Палмери и Томас Бъкли от Bloomberg съобщиха, че Disney са „провели проучвателни разговори“ за продажбата на ABC на Nexstar Media Group. Дуото също така съобщи, че медийният магнат Байрън Алън също е говорил с Disney за възможна сделка.

В разговори с повече от половин дузина хора в и около ABC News, с които CNN разговаря в четвъртък вечерта, стана ясно, че чувството на страх и трепет обзема изхода, докато се сблъскват с неизвестното.

„Всички се побъркват,“ един служител на ABC News ми каза направо за състоянието на нещата в мрежата.

„Това е всичко, за което говорят всички на работа“, добави друг.

Наистина, сливанията и придобиванията винаги предизвикват чувство на безпокойство, тъй като служителите се чудят какво може да означава за тях една нова компания майка. Ще предприеме ли нов родител да инсталира свое собствено ръководство? Намаляване на разходите? Да направя други промени?

След като Nexstar вече притежава NewsNation, слабо гледания кабелен новинарски канал, който приема и двете страни и беше щастлив да бъде домакин на среща на кметството с известния теоретик на конспирацията срещу ваксините Робърт Ф. Кенеди младши по-рано тази година, какво би означавало това за бъдещето на ABC Новини и тяхната редакционна посока? Ще се опита ли Nexstar да слее двете и да зареди своята кабелна новинарска дейност с по-стабилните ресурси на ABC News?

Служителите, с които CNN разговаряха и които признаха, че разводът с Disney изглежда неизбежен след прословутите коментари на Боб Айгер по-рано това лято, че телевизионният актив „може да не е основен“ за компанията, се опасяваха колко бързо напредва потенциалната продажба.

Новинарите на ABC предполагат, че са разочаровани, че остават в неведение за бъдещето на своята компания. Вместо да чуят директно от ръководството на Disney, те вместо това четат в пресата за това, което House of Mouse планира потенциално да направи с компанията.

Това може скоро да се промени. На CNN беше казано, че Айгър - вероятно разпознавайки разочарованието, излъчвано от отдела за новини - се очаква да посети неговите войски на ABC News следващата седмица в Ню Йорк. Но по очевидни причини той вероятно е ограничен в това, което може да каже за бъдещето на магазина.

Остава да видим дали сделката за разтоварване на линейните станции на ABC и Disney в крайна сметка е на разположение. Сделка с Nexstar, най-големият собственик на телевизионни станции в страната и мажоритарен собственик на мрежата The CW, също може да доведе до някои регулаторни усложнения, потенциално принуждавайки някои станции да бъдат продадени. Потенциална сделка също би повдигнала въпроси за едновременното предаване на спортни събития на ESPN и Disney в широката наземна мрежа.

Nexstar отказа коментар в четвъртък, когато се свързах. А Bloomberg описа преговорите като „предварителни“.

Айгър също говори за важността на ABC News – неотдавна през юли, когато се опита да изчисти бъркотията си, след като говори пред CNBC в Sun Valley. „Аз съм абсурдно запален по новините“, каза Игер на висши ръководители на компанията. „Важно е за тази компания. Трябва да разберем как прави прехода към стрийминг. И случайно вярвам, че ще издържим. Твърде хубаво е, твърде важно е и е наистина забавно.“

Disney, от своя страна, изля със студена вода в четвъртък вечерта всяка представа, че сделката е сключена „по това време“. Но изявлението, издадено от медийния гигант, отново потвърди, че е „отворено за разглеждане на различни стратегически опции за нашите линейни бизнеси“. Това е голям намек за това, което предстои.

Както каза един телевизионен ръководител, „Веднъж те бяха перлата в короната на Игер. Техните водещи за над 20 милиона долара бяха изпратени за срещи на борда и лъскави вечери в Ню Йорк. Сега те са на камъка.“

Но изпълнителният директор добави: „Айгър е несеантиментален и хладнокръвен. Той ще направи най-доброто и необходимото за Disney. Той няма да се поколебае да отреже добре платени водещи приятели, да изгони любими мрежи или да продаде скъпоценностите в короната.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР