Една от най-старите синагоги в света отваря врати отново в Египет

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в региона.

Египет отвори отново една от най-старите синагоги в света и дом на най-значимата отделна колекция от еврейски ръкописи.

Синагогата Бен Езра беше тържествено открита от министър-председателя Мостафа Мадбули в четвъртък след десетилетие реставрационни работи, според Министерството на туризма и антиките (MOTA).

Построена през 12-ти век, синагогата е възстановена през 1889 г. и възстановена преди това през 1982 г. Тя е кръстена на Авраам ибн Езра, еврейска фигура, автор на различни библейски коментари по време на златния век на испанския юдаизъм.

Сайтът е бил посещаван от изтъкнати еврейски фигури през цялата история, включително Мойсей Маймонид, един от най-влиятелните еврейски философи. Маймонид живееше близо до синагогата и се покланяше там. Някои смятат, че мястото на синагогата е мястото, където библейският пророк Мойсей се е молил на Бог.

Копие на „свитъците на Тора“ в наскоро възстановената синагога Бен Езра, най-старият еврейски храм в Египет, след десетилетна реставрация, в старото Кайро, Египет. Копие на "свитъците на Тора" в наскоро възстановената синагога Бен Езра, най-старият еврейски храм в Египет, след десетилетна реставрация, в стария Кайро, Египет. Амр Абдала Далш/Ройтерс

Синагогата е била и мястото, където е намерена най-важната селекция от еврейски средновековни ръкописи в края на 19 век, според университетската библиотека в Кеймбридж, където сега се съхраняват документите, известни като Кайро Гениза.

Сградата има архитектура в стил базилика, тъй като някога е била църква, според министерството.

Последната му реставрация – завършена от Drop of Milk Association, организация, която се стреми да запази еврейското наследство на Египет – изисква обработка за защита на тавани, камъни и осигуряване на изолация.

Египетската MOTA е работила за възстановяване на няколко сгради и поемане на консервационни проекти през последните няколко години, каза Луиз Бертини, изпълнителен директор на Американския изследователски център в Египет (ARCE).

Бертини каза, че ARCE работи в тясно сътрудничество с министерството, за да защити усилията за опазване. Тя предостави на Drops of Milk безвъзмездна помощ през 2017 г., за да финансира усилията им за възстановяване на останалите синагоги в Египет, включително Бен Езра, каза Бертини.

Еврейското население на Египет надхвърля 80 000 души през 1948 г., но днес в страната остават само около дузина евреи.

Ковчегът и "Менора" в наскоро възстановената синагога Бен Езра, в стария Кайро, Египет. Ковчегът и "Менора" в наскоро реставрираната синагога Бен Езра в стария Кайро, Египет. Амр Абдала Далш/Ройтерс

Усилията за възстановяване са до голяма степен за подобряване на туризма, според Бертини. „Винаги има усилия да се отворят нови сайтове или да се направи настоящ сайт по-достъпен“, каза тя пред CNN.

Египет обаче беше подложен на силна критика за разрушаването на големи части от стария Кайро, за да направи място за проекти за развитие.

Историческите гробници в най-старите части на столицата, наречени Градът на мъртвите, се разрушават, за да направят място за пътища. Египетските медии съобщиха през юни, че президентът Абел Фатах ал Сиси е поискал преместването на гробовете на ново място за погребение, Гробището на безсмъртните.

The " Бима", известна още на арабски като ал-минбар, е изобразена в наскоро реставрираната синагога Бен Езра в стария Кайро, Египет. „Бимата“, известна още на арабски като ал-минбар, е изобразена в наскоро реставрираната синагога Бен Езра в стария Кайро, Египет. Амр Абдала Далш/Ройтерс

Този ход беше посрещнат с възмущение от историци и активисти в социалните медии, които го видяха като унищожаване на наследството на Египет и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Историкът Халед Фахми написа в Туитър, че „уникалните съкровища ще бъдат напълно унищожени и всички ние ще носим срама, че сме причинили тяхното унищожаване“.

Гробищата и гробниците вече са преместени, за да направят място за мостове и магистрали.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР