Ерата на евтиния стрийминг официално приключи

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Това е краят на една ера.

Разрушителният модел на стрийминг, роден от Netflix, който включва менюта с всичко, което можете да ядете, от филми, предавания и безкрайни забавления без досадни реклами на изключително ниски цени, официално приключи в сряда.

Шефът на Disney Боб Игер обяви по време на тримесечния отчет за печалбите на компанията, че Magic Kingdom отново ще повиши цените на Disney+ за втори път за по-малко от година, увеличавайки месечната цена на своя план без реклами с $3 до $13,99 през октомври. Hulu, в която Disney притежава мажоритарен дял, също ще увеличи месечната цена на своя абонамент без реклами с $3 до $17,99.

Увеличението на цените с повече от 20% означава, че Disney+ вече ще струва два пъти повече от първоначалната цена, когато услугата дебютира преди четири години, а нивото без реклами на Hulu вече е по-скъпо от най-популярния план на Netflix.

Когато Айгър стартира Disney+ през 2019 г., главният изпълнителен директор каза, че умишлено е определил цената на услугата доста под тази на конкурентите, „за да достигне до възможно най-много хора с нея“.

Но ходът от сряда за значително повишаване на цените бележи признание от Игер за намерението на медийния гигант да извлече повече приходи от стрийминга, като тласне потребителите към поддържаните от реклама планове, които се оказаха по-печеливши.

„Рекламният пазар за стрийминг се разраства“, каза Айгер пред инвеститорите по време на разговора за тримесечните печалби. „Това е по-здравословно от рекламния пазар за линейна телевизия. Вярваме в бъдещето на рекламата в нашите стрийминг платформи, както Disney+, така и Hulu.“

Ходовете на Disney са част от по-голяма тенденция, която се среща в индустрията. Медийните компании, които се стремят да увеличат максимално печалбите, тъй като Уолстрийт става все по-нетърпелив към тях, плуващи в морета от безкрайно червено, бързо се отказват от ценови структури, които пробутваха бездънни библиотеки от съдържание на потребителите на твърде добри, за да бъдат верни, универсални размери - всички цени.

Paramount, Warner Bros. Discovery, NBCU и дори Netflix повишиха цените тази година в стремеж към печалба. И както Игер обяви в сряда за Disney, репресиите срещу споделянето на пароли също са на път.

Съобщението слага край на голяма част от първоначалната привлекателност, която доведе до популярността на стрийминга. Когато Netflix за първи път предложи своята пионерска услуга само за $8 на месец, милиони хора се регистрираха, нетърпеливи да имат достъп до обширния каталог на компанията само за малка част от цената на традиционния кабелен пакет. Това послужи като генезис на ерата на стрийминг, с наследени развлекателни компании като Disney, които се състезаваха да пуснат свои собствени продукти директно към потребителите на неустойчиво ниски цени.

Сега всичко свърши.

Тези масивни библиотеки със съдържание стават все по-скъпи (да не говорим за свиване) с всяка година. Всъщност потребителите, които свържат само няколко стримери заедно през 2023 г., ще открият, че крайната цена е на практика същата като на основния кабел. Съчетайте тази реалност с въвеждането на реклами в стрийминг и крайният продукт зловещо прилича на кабел по заявка.

Това е ироничен край на стрийминг войните. След наливането на милиарди и милиарди долари в изграждането на предполагаеми революционни платформи за стрийминг и унищожаването на бизнес моделите, които предлагаха стабилност на индустрията в продължение на десетилетия, крайният продукт изглежда ужасно подобен на това, от което компаниите и потребителите се опитваха да се освободят на първо място.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР