Оздравителният план на министър Кирил Ананиев за областните болници и

...
Оздравителният план на министър Кирил Ананиев за областните болници и
Коментари Харесай

Иво Лилов: Оздравителният план на здравното министерство за врачанската болница е ликвидационен

Оздравителният проект на министър Кирил Ананиев за регионалните лечебни заведения и в частност врачанската в действителност е ликвидационен, съобщи през днешния ден на конференция ръководителят на регионалният съвет на Българска социалистическа партия във Враца Иво Лилов.
„ Парадоксално е посредством закриване на отделения в лечебни заведения да спасяваме лечебните заведения. Няма по какъв начин това да се аргументира с липса на пациенти и да се търси позитивен стопански резултат. Последните 2 години в МБАЛ „ Христо Ботев “-Враца са закрити стратегически отделения като неонатология, инвазивна кардиология, урология и инфекциозни заболявания. По този метод болничното заведение към този момент не разполага с всички благоприятни условия за даване на сложно лекуване. Решение на казуса не се взема, карайки пациенти да пътуват по над 100 км. до лечебните заведения във Видин и Монтана – това е животозастрашаващо “, сподели по време на конференцията депутатът от Българска социалистическа партия и член на здравната комисия в Народното събрание проф. Георги Михайлов.
Данните от годишния доклад на лечебницата за предходната година демонстрират, че обстановката с всеки минал месец става все по-тежка. През 2017 година врачанската болница е била с над 16 млн. лв. отговорности. Независимо от отпуснатия безлихвен заем, към 2019 година, при назначен от министерството управнически екип, болничното заведение има нарастване на дълга си с 1.5 млн. лв., а нейните доходи са намалели.
Парадоксалното в тази ситуация е, че разноските за работни хонорари са се нараснали от 50 на 80%, въпреки заплатите на лекарите да са спаднали приблизително с по 100 лв. на месец. Леко са се покачили заплатите на медицинските сестри и санитарите, а съществено увеличени с по над 200 лв. са възнагражденията на чиновниците в администрацията на болничното заведение.
„ Това подсказва, че цялостната политика за закриване на отделения е довела до внезапен спад на приходите на болничното заведение, а не до решение на финансовите й проблеми. Кадровите решения, които е взело министерството на опазването на здравето, са се оказали безусловно неправилни “, безапелационен е проф. Михайлов.
„ Демографската рецесия не е повода за положението на болничното заведение. В момента тя е в плачевно положение и намеци от вида, че се водят договаряния с кредитори към този момент нямат смисъл. Нито една банкова институция няма да помогне на болница, чиито отговорности надминават всичките и активи “, акцентира Иво Лилов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР