Овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради тежката ситуация

...
Овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради тежката ситуация
Коментари Харесай

Иван Станков: България няма аграрна политика и всеки прави каквото си иска

Овцевъди и козевъди стартират безсрочни национални митинги поради тежката обстановка в сектора, ниските изкупни цени на млякото и декларираните незадоволителни съгласно тях обезщетения за умъртвяването на животни поради чумата по овцете и козите. Първата демонстрация е планувана за през днешния ден в 11 часа край Арбанаси. Вторият митинг е възнамеряват за идната седмица пред Министерския съвет. Протестите са проведени от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 
" Хората смятат, че би трябвало болните животни да се изолират и да се вършат имунизации, а съгласно европейските регламенти не можем да го вършим. Хората жалят за животните си, това е животът им ", изясни в предаването " Преди всички " изпълнителният шеф на асоциацията Иван Станков, някогашен министър на земеделието в служебно държавно управление и заместник-председател на земеделската комисия в Народното събрание. Относно компенсацията за избиваните животни по междинна пазарна цена Станков съобщи, че " към 250-300 лв. може да се смята, че до известна степен компенсират ", само че предизвести, че следващото евтаназиране на животни и работата на загуба ще откажат доста от производителите да се занимават с тази активност отсега нататък.

Една от основните аргументи за недоволството на фермерите е Наредба 3, която съгласно Иван Станков е провокирала " опълчване и разделяне " в сектора. Протестиращите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама шефове на дирекции в Министерството на земеделието, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

" Изисква се от притежателите на продуктивни животни да потвърждават 70 литра мляко и това касае 200 000 овце. 70 литра мляко не са чак толкоз доста, само че казусът е, че мандрите отхвърлят изкупуването на млякото и по този метод те не могат да показват своите доказателства. Другият проблем са цените. Цените на млякото се срутват от 1.40 на 1 лев и загубите на фермерите са доста огромни. Това визира на първо място дребните фермери, които нямат хладилна техника, които не могат да създават артикули при домашни условия. Затова хората стачкуват. Исканията са преди всичко да бъдат осъдени „ виновниците “ за правенето на тази Наредба 3 ", уточни Иван Станков.

След решението на Държавен фонд „ Земеделие “ да отпусне по 7 лв. държавна помощ за овце и кози майки за всички животновъди и по 25 лв. за овцете в Ямболско поради рестриктивните мерки там да се продава мляко поради чумата, Иван Станков разяснява, че тези суми не удовлетворяват производителите в овцевъдството и козевъдството: 

„ Предложението е за 20 лв., което също не е задоволително като отплата за загубите в цените на млякото и неизкупуването, а предлагането за засегнатите региони е за 40 лв.. Така че не са допустими. “

" България няма държавна земеделска политика и всеки прави каквото си желае. Няма тласъци за тези хора и те са редовно подценявани, а овцевъдството и козевъдството в целия Европейски Съюз понижава ", заключи Станков.
Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР