Овчарската торбичка /Capsella Bursa Pastoris/ представлява едно- или двугодишно растение

...
Овчарската торбичка /Capsella Bursa Pastoris/ представлява едно- или двугодишно растение
Коментари Харесай

Овчарска торбичка

Овчарската торбичка /Capsella Bursa Pastoris/ съставлява едно- или двугодишно растение с единични стъбла, високи до 60 см. При основите, розеткови листа на овчарската торбичка са продълговато назад ланцетни. Стъбловите листа са поредни, продълговати, приседнали, цели или нарязани.

В основата си са стреловидни, доста постоянно стъблообхващащи. Цветовете на овчарската торбичка са бели, събрани в гроздовидни съцветия, които при плодовете мощно се удължават. Чашката и венчето са четирилистни. Плодовете са шушулчици с доста семена. Цъфти през месеците април-август. Овчарската торбичка се среща из ливади, пътища, поляни и ниви из цялата страна.

История на овчарска торбичка

Името си тази билка носи от един от най-използваните атрибути на овчарите – вълнената торбичка, заметната през рамо, в която носели своята храна и в която слагали събрани билки по време на пашата на овцете. В една легенда се споделя за овчарче, което пасяло своето стадо и в това време свирело на дудук.

Веднъж около него минал болен ага, който не можел да върви. Заслушал се той в хубавата мелодия и без да осъзнава направил няколко крачки. За премия богаташът напълнил торбичката на момчето с жълтици. Вечерта разбойници нападнали овчарчето, раздрали торбичката и взели жълтиците, а него умъртвили.

От кръвта му на това място изникнали стръкчета на чудодейно биле, което хората нарекли овчарска торбичка. Освен че тази билка серпантина кръвоизливи, тя имала доста други потребни свойства, от които се възползваме и до ден сегашен.

Състав на овчарска торбичка

 Билка Овчарска торбичка

Стръковете на растението овчарска торбичка съдържат пролин, холин, ацетилхолин, хистамин и тирамин. В състава на растението влизат още витамин С, диосмин, дъбилни субстанции, етерични масла, инозит, смоли, захари, лимонена, ябълчна и винена киселина, алкалоиди, сапонини, флавоноиди, витамин К и др.

Събиране и предпазване на овчарска торбичка

Надземната част на растението овчарската торбичка се събира в интервала на разцвет. Суши се на сянка. Изсушените стръкове съставляват светлозелени стъбла с дребни бели цветове и неузрели плодчета. Дрогата на овчарската торбичка не трябва да съдържа корени. Тя има присъща миризма и леко горчив усет. Съхранява се на сенчесто, изсъхнало и проветриво място.

Ползи от овчарска торбичка

Овчарската торбичка и препаратите, които я съдържат имат доста положително кръвоспиращо деяние при маточни кръвотечения и при хематурия /отделяне на кръв с урината/. Овчарската торбичка се употребява при кървящи хемороиди, при кървене след пострадване, при кръвотечение от носа, кръвоизливи в стомаха и червата и други

 Чай от Овчарска торбичка

Доброто кръвоспиращо деяние на овчарска торбичка се дължи основно на съдържащия се в билката диосмин. Овчарската торбичка има очебийно положително деяние и при туберкулозно кръвохрачене. Водните извлеци от билката ускоряват съкращенията на маточната мускулатура, свиват кръвоносните съдове и имат леко хипотензивно деяние.

Овчарската торбичка е скъпо лечебно растение, което е значим асистент при всички външни мускулни болести. Подобно на имела, овчарската торбичка е регулиращо кръвообращението растение и се предлага както при прекомерно високо, по този начин и при прекомерно ниско кръвно налягане.

Народна медицина с овчарска торбичка

Народната медицина горещо предлага използването на овчарска торбичка при кръвохрачене, атеросклероза, мъчно уриниране, болести на черния дроб, далака и бъбреците, както и като разхлабващо средство.

Овчарската торбичка се ползва под разнообразни форми. Вътрешно се приема като запарка, приготвена от 2 с.л. наситнени стръкове от билката и 400 мл вряща вода. Варят се към 1 минута и се оставят да киснат в продължение на 8 часа. След прецеждане отварата се приема 3 пъти на ден, по 120 мл преди хранене.

Запарката се подготвя при същото съответствие, само че без варене, а единствено се изкисва 2 часа. Билката се ползва външно като запарка за компреси и масажи при пострадвания и травми.

Вреди от овчарска торбичка

Тъй като овчарската торбича ускорява съкращенията на маточната мускулатура, тази билка е изцяло противопоказна при бременност!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР