Отвори врати за редовни посещения пространството с културно-историческо наследство на

...
Отвори врати за редовни посещения пространството с културно-историческо наследство на
Коментари Харесай

Забележителностите на антична Сердика стават творческа работилница

Отвори порти за постоянни визити пространството с културно-историческо завещание на антична Сердика под бул. "Мария Луиза ", част от античния музей е креативна работилница за деца и възпитаници, в която те могат да се потопят в античността с работа с керамика, мозайки и да „ видят “ римски бойци. На повърхност от 6000 кв. м са експонирани остатъци от шест римски улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет здания с жилищни и производствено-търговски функционалности.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети проведената детска работилница, в която деца от столични учебни заведения изработваха керамични фигурки. От голямо значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която евентуално се е провел Сердикийският събор от 343 година, както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в. Повечето постройки разполагат със лична отоплителна система и хигиенични пространства. Отличават се с интериорна украса. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена изцяло в една от постройките.

Експозицията „ Антична Сердика “ – е един от филиалите на Регионалния исторически музей – София. Археологическите изследвания се организираха във връзка със градежа на втория лъч на метро.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР