Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) да могат се

...
Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) да могат се
Коментари Харесай

Меркантилни интереси пречат на ОВОС-а, затова обжалването - на една инстанция

Оценките за влияние върху околната среда (ОВОС) да могат се апелират единствено пред една инстанция в бързо произвеждане, което да протече не повече от 60 дни, плануват измененията, които ГЕРБ предлага в Закона за запазване на околната среда. Сега това става на две или три инстанции.

Това изясни в Народното събрание ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и вносител на предлагането.

Той посочи, че законопроектът им се отнася до 10-ина обекта, които са с национално значение - автомагистрали, пътна и жп инфраструктура, пристанища. Изключени са естествените паркове, Банско, предпазени обекти, само че точният лист на обектите се чака от Министерство на районното развиване.

Целта на измененията е да се уеднаквят производствата, когато иде ред за осъществяване на огромен инфраструктурен обект с национално значение, подобен, какъвто е избран с решение на Министерски съвет.

От ГЕРБ прецизираха, че има доста случаи, когато оценката се забавя поради нечиста сделка с правото на тъжба.

Кирилов сподели, че не чака против законопроекта им да се надигнат митинги, най-много от екозащитници, защото въпросът е юридически, само че призна, че не са водени разисквания с тях.

" Не ги персонализирам - всевъзможни организации, които имат пресметлив интерес. Но в случай че има офанзива, тя ще е от дежурни жалбоподатели, които черпят мощ от законовата опция да апелират непрестанно ", разяснява Кирилов.

Другият вносител на законопроекта някогашният екоминистър и началник на екокомисията Ивелина Василева също обясни детайлности. По думите й приемането на поправките би ускорило огромни капиталови планове, които в този момент се бавят от постепенно правосъдно произвеждане. Тя даде образец, че по този начин са се забавяли огромни планове - като градежа на автомагистрала Струма и Хемус.

„ Опитваме се да ограничим злоупотребите с права ”, безапелационна беше Василева. На въпрос дали предлагането на ГЕРБ се чака да предизвика екопротести, Василева също сподели, че не счита, че ще има такива.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР