Отсега вярвам, че тази история ще се разказва като виц

...
Отсега вярвам, че тази история ще се разказва като виц
Коментари Харесай

Еврокомсомол, ти летиш като сокол

Отсега имам вяра, че тази история ще се споделя като анекдот за освежаване на умърлушени диалози на маса. Опакованата като "грандиозен " неуспех конференция на европейската юноша в София се трансформира във все по-сатиричен сюжет, откакто участници в нея се оплакаха, че вместо да вземат решение с диспути бъдещето на подрастващите в Европа, са им предложили полуголи дами и алкохол. Били смутени и от организацията на пътуването до България. И без значение че имало недоволни от "афтърпартито " - купона след формалната част, без значение че Българска социалистическа партия и ГЕРБ трансфораха историята в скеч, разменяйки си заявления от парламентарната естрада, цялата сметка, в това число и за сеира, ще се заплати от българския поданик. Защото от Брюксел споделиха: "Европейската комисия ще заплаща единствено за кафетата и закуските ".

"Европейската младежка конференция под патронажа на българското европредседателство остави горчив усет ", светна в понеделник като гръмотевица профилираното по европейски въпроси издание ЮРАКТИВ. Там беше разказано, че младежи, взели участие в тридневната конференция от 17 до 19 април, останали извънредно недоволни от провеждането й. Подобни конгреси се правели във всяка страна, която европредседателства, т.е. най-малко два пъти в годината. В София организацията беше поета от Министерството на младежта и спорта, което отговаряло освен за програмата, само че и за заниманието.

В поредност от изявленията президентът на Европейския юношески конгрес Луис Алварадо описа, че конференцията под егидата на българското председателство "унищожила труда на няколко поколения европейски младежи ", било показано "пълно неуважение към младежите въобще ". Освен битовите въпроси с неплатените в точния момент самолетни билети

младежите не са били позволени като представители

в нито един панел от полемиките. Вместо това трябвало да слушат изявления на премиера Бойко Борисов и други публични лица. Всъщност един от апелите на българския министър председател - младежите да раждат повече деца - най-малко 7, "фрустрирал " присъстващите. "Лесно му е да го каже, като не е част от първото потомство, което ще живее по-зле от своите родители ", изясни Алварадо. А за гарнитура се появи наличие от SMS-и, в което се приканват младежите да ръкопляскат на изявленията на Борисов.

Вероятно нямаше да е толкоз смешно, в случай че не бяха и още недоволства. Според Алварадо на конференцията в София бил предлаган безвъзмезден алкохол, поради което на другата заран някои участници не били във форма за работните съвещания. Все едно някой принудително им е сипвал напитки в устите и е било въпрос на живот и гибел. На конференцията говорили за половото тъждество, а на купона след формалната част участниците били заведени в бар с полуголи танцьорки. "Ако има девойки на дансинга, е трябвало да има и момчета или изобщо да няма такива неща ", изрече се и българският представител на европейската юноша Райчо Райчев.

Сам по себе си смешният рев на европейския комсомол е доказателство, че Брюксел е отгледал

предстоящ хайлайф, усвоил към този момент тънкостите на занаята "добре заплатен еврочиновник ",

изключително в частта за пътуванията и безбройните конференции по всевъзможни тематики и из всички кътчета на съюза. От години от ден на ден европейски жители се възмущават от разхищението на средства в европейската администрация и галактическите разноски за пътувания, командировъчни, "раздвоеността " сред Брюксел и Страсбург и назад. Оттам нараства и недоверието към институциите в Европейски Съюз.

От цялата история изпъква, че европейските младежи късат залци от мекото на европейския самун. Нямат нищо срещу да се облажат от богатствата на европейското чиновничество. Още по-фрапиращо несъгласие и още по-силно на фона на заявките от страна на Алварадо за "борба за европейско овластяване ", по-голяма роля на младежите в ръководството на Европа и други Как тогава ще променим обединена Европа към по-добро, като таман младите - носители на очакванията и упоритостта за нови политики и нови полезности - в действителност копират едни от най-омразните практики на "стария " хайлайф?

А министерството на Красен Кралев сподели за следващ път, че прословутото българско гостолюбие не знае граници. Изглежда, мисленето на оберкелнер в заведение на "Балкантурист ",

изхвърлянето в устройване на занимания за чужденците

не е изчезнало. Напротив, очевидно е, че всичко това води до конфузи и оставя неприятни мемоари у гостите, които, приказва в тази ситуация иронията, нито носят на алкохол, нито на ваучър. Може да се допусна, че моментът с полуголите танцьорки е сходна добродушно-трагична разновидност на безконечното "Да не се изложим пред чужденците! ". Още повече че и Министерството на младежта и спорта разгласи, че "неформалната част е незадължителна за делегатите и не е част от формалната стратегия ". В добавка към апела на премиера Борисов младежите да не не помнят естествения си дълг и да се възпроизвеждат се забърква трагикомичен коктейл, който може да извади от форма и най-оптимистичния еврократ.

Накрая, даже и да разберем какъв брой е коствало цялото това мероприятие, всеки лев ще бъде заплатен от българския поданик, щом се тегли чертата. А историята с европейската юноша е единствено една от доста сметки, които ще натрупат делегациите, идващи за всяка от срещите в НДК. Да не би да си мислите, че "афтърпарти " има единствено за европейската юноша?! Завъртете се някоя вечер в "Маринела ". Затова и напъните на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да се опитат да нападат ръководещите по линия на европредседателството, в случай че има доста по-важни за общността тематики, демонстрира, меко казано, изтощение. Дори плочките пред НДК се отлепиха от смях. И изгубени в конферентния туризъм, който развиват сходни конгреси, наподобява, че остарелият марш "Комсомол, комсомол, ти летиш като сокол ", се пее на нов глас.

Илия Вълков, "Сега "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР