Отсъствието на ред и безконтролното отпускане на медикаменти без лекарско

...
Отсъствието на ред и безконтролното отпускане на медикаменти без лекарско
Коментари Харесай

Доктор с тежка изповед защо липсват лекарства в аптеките

Отсъствието на ред и безконтролното разпределяне на лекарства без лекарско предписание е повода за липса на медикаменти. Това сподели в изявление за НоваНюз доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. 

" Не виждам кой знае какъв дефицит на медикаменти, че да се изпада в истерични изказвания. Не съм имал отвод при изписване на лекарства. Може би казусът не е в здравната система. При грипна зараза е обикновено да има повишено търсене на медикаменти. Пред мен са били продавани пет опаковки антибиотик без рецепта. Когато пристигна идващият пациент, който ще има същинска потребност от него, няма да може да си купи. Аптеките не са магазини за медикаменти ", съобщи той.
-->
По думите му би трябвало да се вземат поради сезонът и заболеваемостта и да се създадат разбор и прогноза.

" Трябва да има указател на леглата в лечебните заведения, с цел да не продължава да има проблем с настаняването, мисля, че въпросът е решен. Здравната ни система не е толкоз калпава, ние сме единствените в Европейски Съюз, където пациент може да влезе при персонален доктор, по-късно да бъде съветван от стеснен експерт и да бъде приет в болница в един ден. Смазващата административна тежест е огромният проблем. 20-25% е действителната клинична активност, останалото е тежка административна активност ", сподели лекарят.

" 3990 общопрактикуващи лекари има в цялата страна. Кърджали, Смолян и Разград са областите с минимум ", разкри доктор Брънзалов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР