Отровни материали, боядисани след изчезването на журналиста Джамал Хашоги, са

...
Отровни материали, боядисани след изчезването на журналиста Джамал Хашоги, са
Коментари Харесай

Турция разширява издирването на доказателства по случая Хашоги“

Отровни материали, боядисани след изгубването на журналиста Джамал Хашоги, са били открити в саудитското консулство в Истанбул по време на вчерашния обиск, съобщи през днешния ден пред публицисти в Анкара турският президент Реджеп Ердоган.

Турският водач изрази вяра колкото е допустимо по-бързо да се доближи до умозаключение от следствието. То ще бъде разширено и ще включи и резиденцията на саудитския общоприет консул в Истанбул, както и коли на дипломатическата задача.

По-рано турски малките екрани излъчиха фрагменти на огромен лек автомобил, който напуща консулството към два часа след влизането на Хашоги в задачата на 2 октомври и след това паркира в резиденцията.

Саудитският общоприет консул в града Мохамад ал-Утайби през днешния ден следобяд е отлетял за родината си, часове преди предстоящото претършуване на резиденцията му.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели на конференция, че всеки саудитски посланик, който желае да се върне в страната си, може да го направи и няма ограничавания за това.

Министерството му заяви, че на следващия ден държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо идва в Анкара за диалози с Чавушоглу по двустранни и районни въпроси, в това число Сирия. В известието не се загатва Хашоги. Но по-рано Чавушоглу заяви, че Помпейо ще осведоми Анкара за диалозите си в Рияд.

Държавният секретар на Съединени американски щати беседва през днешния ден в саудитската столица с крал Салман, на който благодарил за „ уговорките за подробно и транспарантно следствие “ на изгубването на Хашоги.

Говорителката на ведомството Хедър Науърт уточни, че на диалога с Помпейо престолонаследникът Мохамед бин Салман се съгласил от нуждата от следствие, „ което да дава отговори “.

Турските проверяващи дали като доказателство на американската и саудитската страна аудиозапис, отразяващ евентуалния миг на убийството. Това заяви Ройтерс, базирайки се на турски публични източници. Друг неизвестен източник е показал пред Асошиейтед прес, че полицията е намерила доказателства в постройката на консулството, че Хашоги е бил погубен вътре.
Междувременно Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет прикани за повдигане на имунитета на консулските чиновници. По думите ѝ дипломатическият имунитет не трябва да попречва следствието на това какво се е случило и кой е виновен. Тя добави, че две седмици са прекомерно дълго време евентуално място на престъпление да не бъде обект на щателна криминалистична инспекция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР