Отрова срещу диви животни е засечена от служители на Национален

...
Отрова срещу диви животни е засечена от служители на Национален
Коментари Харесай

Експерти засякоха отрова срещу диви животни в Централен Балкан

Отрова против диви животни е засечена от чиновници на Национален парк „ Централен Балкан ”, които към този момент са се натъкнали на няколко сходни необикновени находки. Първият случай е регистриран на 29 август 2017 година, когато при регулярен обход чиновници се натъкват на мъртва белка в местността Седльовец, която се намира на територията на Парков сектор Калофер. На към 5 метра от мъртвата белка е открита и железна лъжица, цялостна със подозрително вещество.

Животното и лъжицата са изпратени за проучване в районната лабораторията в Стара Загора към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт „ Проф. Д-р Г. Павлов “ в София. Резултатите потвърждават, че веществото по лъжицата е мощна отрова (мощен инхибитор на холинестеразата). Изследването на мъртвото животно удостоверява, че гибелта му е настъпила в резултат на отравяне с препарат, съдържащ такива инхибитори. Вторият сходен случай пък е регистриран на 13 септември, когато при обход на охраняем сектор „ Параджика “ чиновниците от Национален парк „ Централен Балкан ” се натъкват на дървено ковчеже със синкава примес и с неприятна миризма на инсектицид, сложено под сливово дърво. Според основния контрольор на парковия сектор, наличието мощно наподобява на това намерено по лъжицата, като е добавено и малиново сладко.

Това не са първите похищения против жителите на парка, като предходните бяха против дневни грабливи птици. През юни 2011г. бяха открити живи отровни примамки – гълъби с намазани с отрова глава и шия, вързани за стената на Аневското кале. Шест години по-късно отровата е против месоядните и всеядните жители на Национален парк „ Централен Балкан ”. Българското законодателство планува наказания в сходни случаи. Съгласно Закона за биологичното многообразие при ликвидиране на животни с отровни примамки е планувана санкция.

Според Чл. 325б. от Наказателния кодекс, ал.1., при породена незаконно гибел, тежко или трайно увреждане на гръбначно животно, наказването е отнемане от независимост до три години и с санкция от 1000 до 5000 лв.. Всяка гибел онлайн създание е загуба. Страшното в тази ситуация е, че не се знае какъв брой и какви животни ще загинат от отровата, какъв брой от тях ще станат храна за други месоядни и лешоядни и ще доведат и до тяхната крах. Използването на токсини може да докара до непоправими последствия за живите жители. Затова от Паркова дирекция приканват за гражданска неотстъпчивост към сходни похищенията против дивата природа и приканват всеки, който открие мъртво животно, примамки за животни, подозрителни дейности на лица и други да ги осведоми неотложно на имейл адрес [email protected].

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР