Отрицателните температури оказват лошо влияние върху способността на литиевите батерии

...
Отрицателните температури оказват лошо влияние върху способността на литиевите батерии
Коментари Харесай

Китайски стартъп разработи тягова батерия, която може бързо да се зарежда в студа

Отрицателните температури оказват неприятно въздействие върху способността на литиевите акумулатори освен да отдават заряд, само че и да го одобряват. Ето за какво времето за зареждане в студа се усилва, защото батерията би трябвало първо да се загрее до оптималната температура. Китайската компания Greater Bay Technology създаде батерия, на която това ѝ лишава не повече от пет минути.

Както разясняват от Electrek, компанията Greater Bay Technology от автомобилна корпорация-майка на GAC Motor се отдели още през 2020 година, само че даже за толкоз малко време на битие съумя да пусне на пазара акумулатори, основани на XFC-клетки с опция за цялостно зареждане единствено за 15 минути. Под марката Aion към този момент се създават кросоувъри V Plus, употребяващи тази технология.

Следващата стъпка за китайския стартъп ще бъде стартирането на акумулатори от серията Phoenix, които комбинират способността да съхраняват задоволително заряд за превъзмогване на 1000 км с усъвършенствана система за терморегулация. Нископрофилните детайли, направени от специфични материали, покачват топлопроводимостта, допринасяйки както за по-бързото изстудяване на батерията при нагряване по време на работа, по този начин и за по-бързото нагряване преди зареждане в студено време. Такава система да вземем за пример може да увеличи температурата на батерията от минус 20 до плюс 25 градуса по Целзий единствено за пет минути.

Нещо повече, можете да преминете от 10% до 80% единствено за шест минути, като употребявате платформите с работни напрежения от 300 V до 1000 V. Скоростта за транспорт на топлота вътре в батерията е 18 пъти по-бърза от обичайните решения в промишлеността. В резултат на това автомобилният производител получава опция три пъти да форсира изменението на работната температура на тяговата батерия, заради насилствени ограничения. GAC дава обещание да внедри тази технология в електрическите автомобили под марката Aion през идната година, само че по кое време сходни решения ще бъдат налични отвън Китай, не се прецизира.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР