Отпускането на лечение без знанието на лекар компрометира самия лекар.

...
Отпускането на лечение без знанието на лекар компрометира самия лекар.
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Спасов: Грипните ваканции не спират разпространението на вируса

Отпускането на лекуване без знанието на доктор компрометира самия доктор. Затова е добре антибиотици да се изписват единствено и само с електронна рецепта. Това сподели пред БНР общопрактикуващият доктор доктор Мирослав Спасов във връзка проблем с изписван антибиотик на дете на хартиена рецепта от експерт, в който фармацевтът е добавил името на персоналния доктор на детето, с цел да извърши рецептата.

По думите на доктор Спасов електронната рецепта дава ясни и точни инструкции за пациента, той не може да сбърка в лекуването си, фармацевтът се задължава да отпусне тъкмо съответно лекарство и пази и лекаря.

Общопрактикуващият доктор сподели още, че сега от грип са най-засегнати децата сред 5 и 14 години, само че грипната почивка не стопира разпространяването на вируса. „ По време на грипната почивка учениците са по улиците и моловете, което не спомага за прекъсването на разпространяването на грипа. Даже когато има грипна почивка, внезапно понижават пациентите пред кабинетите, само че като тръгнат на учебно заведение, болните се усилват. Има 30% от обществото, които не съблюдават ограниченията. За страдание останалите страдат и би трябвало да се преценяват с тези 30% неразумни хора “, установи той.

Според доктор Спасов на входа на образователните заведения би трябвало да има здравно лице, чийто обзор обаче включва единствено да се мери температурата и да се огледа гърлото.

„ Много постоянно обаче родители тъпчат детето с температуропонижаващи, с цел да мине през филтъра и по този начин се пуска болното дете и надлежно разболява цялата група или клас. Нещата опират и до съзнание. Българинът счита, че грипът е нещо познато и няма какво да го изненада. Защо да търси лекарска помощ, за какво да не се самолекува. След това се получават затруднения и отново се стига до лекаря. Това е въпрос на образование, на здравна просвета, на липса на ограничения за лична сигурност. Българинът счита, че е нещо обикновено да се разболее, да си вземе болничен и да отсъства от работа, с цел да може да си почине “, разяснява доктор Спасов.

Той удостовери, че тестванията, които се продават в аптеките, дават добър резултат, стига да се извършват вярно.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР